Daňový raj? Praha

Hlavné mesto Česka je sídlom stoviek anonymných spoločností, obchádzajúcich daňové povinnosti

Osemnásťposchodový presklený dom na sídlisku pri metre Nové Butovice sa na prvý pohľad ničím nelíši od stoviek iných administratívnych budov v Prahe. Napriek tomu je unikátny, ide totiž o najobľúbenejšie sídlo firiem vlastnených z daňových rajov. Na adrese Bucharova 1314/8 usídlilo rovno 70 spoločností so skrytou anonymnou majetkovou štruktúrou.

Centrum nezávislej investigácie a Transparency International, s využitím databáz poradenskej spoločnosti Bisnode, zmapovali dve desiatky najčastejšie využívaných adries pobočiek offshorových spoločností v Česku.

Koncentrácia offshore spoločností na určitých adresách často nie je náhodná. Spájajú ich majitelia alebo spoločnosti vyrábajúce firmy na kľúč.

"Napríklad na Bucharova 1314/8 sídlila rada spoločností spätých s kontroverznou advokátskou kanceláriou MSB Legal - dvornými advokátmi známeho lobistu Ivo Rittiga," hovorí analytik Transparency International Milan Eibl.

Okrem MSB Legal (predtým Šachta and Partners) tu malo sídliť množstvo iných firiem spájaných s nezanedbateľným množstvom káuz a vyšetrovaní. Najznámejšími sú Peskim sro - jeden z hlavných aktérov kauzy Oleo Chemical - alebo Amun.Re, ktorá zarobila na nepriehľadnom solárnom biznise s elektrárenským gigantom ČEZ.

Adresa na Ovocním trhu 577/11 je pre zmenu sídlom niekoľkých spoločností (NORDIC VICTORY sro; EUROMATER, SE; BRAXTON INVEST sro a ďalšie) spojených s menom Brendy Patrice Cocksedge z Normanských ostrovov.

Denník The Guardian ju menoval vo svojom zozname falošných papierových konateľov, ktorí pre osoby v pozadí "riadia" niekoľko stoviek offshorových spoločností.

V Česku Brenda Cocksedge podniká v zakladaní a predaji spoločností na kľúč. Bežnému čitateľovi mená spoločností ako Nordic Victory či Braxton invest, ktoré stoja za stovkami rôznych spoločností, nemusia byť povedomé. Mnoho nimi založených spoločností sa však s novými majiteľmi zapojila do najrôznejších káuz.

K tým najznámejším patrí napríklad nevýhodná dodávka SMS cestovných lístkov pre pražský dopravný podnik (Crowsnest as) a IT služieb pre Lesy Českej republiky (TIME IMPORT as) alebo zákazka za 275 miliónov bez výberového konania pre firmu spojenú s vysokým úradníkom ministerstva priemyslu (Scientisti - EU as )

Podobné je to na Slovensku, kde meno Zuzany Herichová (vedenie BRAXTON Invest NORDIC VICTORY) zaujalo slovenských novinárov pri kľúčovaní pôvodu firiem zapojených do prípadov nevýhodných zákaziek na elektronické mýto či prevod bývalej firmy Roberta Fica na Karibské ostrovy.

Nepriehľadné nie sú v tomto prípade len masovo produkované spoločnosti "na kľúč", ale sami ich tvorcovia. Pri pátraní po majiteľoch možno naraziť na pomyselný vrchol ľadovca. Predtým tieto spoločnosti na čele s NORDIC VICTORY a BRAXTON INVEST patrili do ready-made kráľovstva pod kontrolou WPB Holding & Finance dvojice Pavla Petroviča a Patrika Bugana.

Čítajte aj: 

Americký veľvyslanec poprel Wikileaks. Výboh stále podozrivý

České lesy platia veľkým firmám, najviac Unilesu Andreja Babiša

Brusel skúma Babišove dotácie. Na rad prišli miliardy tečúce do jeho poľnohospodárskych firiem

--

Avšak v priebehu rokov 2014 a zvlášť 2015 sa tieto spoločnosti dostali pod kontrolu dua offshorových spoločností. Jedná sa o cyperskú Esturgeon Enterprise Limited a Garnett Holdings Limited z Gibraltáru, obe samozrejme s neznámou majetkovou štruktúrou.

Analýza potvrdila, že spoločnosti z daňových rajov koncentrujú svoje pôsobenie do Prahy. Z viac ako 13-tisíc sledovaných firiem, takmer 8 tisíc sídli v hlavnom meste. Sústredí sa do administratívnych centier v strede mesta, len v rámci Prahy 1, 2 a 4 pôsobí 3784 spoločností z daňových rajov.

Výskyt offshore spoločností veľmi často kopíruje sídla ready-made spoločností a advokátskych kancelárií špecializovaných na aktivity v daňových rajoch.

 "Je pochopiteľné, že tieto firmy smerujú do Prahy, ale tej to nič neprináša. Praha dane z týchto "šupiek" už nikdy žiadne neuvidí, končia v exotických destináciách. Firmy často nič neprodukujú a sú to len priekupníci, ktorí Prahe zhoršujú povesť," konštatuje riaditeľ Transparency International v Česku David Ondráčka.

Smutnou skutočnosťou zostáva, že česká ani európska legislatíva si s problematickým utajovaním vlastníctva firiem nevie poradiť. Európsky parlament nedávno prišiel s novou smernicou proti praniu špinavých peňazí, ktorá núti členské štáty zaviesť zverejňovanie konečných vlastníkov firiem. Lenže zverejnenie svojich štruktúr bude záležať práve na samých anonymných spoločnostiach a stať pravdivosť nebude prakticky kontrolovať.