Šéf vesmírnej agentúry pre biztweet: Galileo je príležitosťou pre české firmy

Galileo je príležitosť pre české firmy. Delegát Európskej vesmírnej agentúry Václav Kobera v rozhovore pre biztweet

Pre veľké firmy bude permanentný kontakt s GSA veľmi výhodný a aby nemuseli stále cestovať do Prahy, založia tu malú pobočku. Je dôležité povedať, že ide do zaujímavé technologické či softvérové ​​firmy. A to je príležitosť pre české firmy, aby nadviazali kontakty dôležité pre rast ich podnikania v tejto vysoko inovatívnej oblasti. Delegát Európskej vesmírnej agentúry Václav Kobera v rozhovore pre biztweet

Biztweet: V akom stave je v súčasnosti projekt Galileo a ako ho hodnotí Európska komisia?

Václav Kobera: V súčasnej dobe sa systém Galileo postupne dobudovává a spúšťa, a to tak pozemný segment, ktorý je pre prevádzku a riadenie systému veľmi dôležitý, tak aj kozmický komponent, teda družice. Aktuálne je na obežnej dráhe desať družíc, z toho dve sú vplyvom technickej závady nosnej rakety na nesprávnom orbite. O ich ďalšom využití sa teraz jedná. V budúcom roku sa plánuje vypustiť ďalších šesť satelitov, plnú prevádzku plánujeme v roku 2020. Program EGNOS je už v prevádzke.

Biztweet: Čo vlastne Galileo ponúka, ako môže Európanom pomáhať?

Václav Kobera: Galileo ponúka Európe veľa benefitov. Predovšetkým je Galileo projektom s veľkým strategickým významom, pretože každý štát (v tomto prípade EÚ), ktorý chce hrať vo svete významnú úlohu, má možnosť vlastného prístupu k informácii o polohe a presnom čase a to kdekoľvek na svete v režime 24/7. Okrem dvoch najznámejších systémov GPS (USA) a GLONASS (Rusko), ktoré sú v plnej prevádzke, stavia obdobným systém taktiež Čína (Beidou) a na vlastnom špecifickom riešení pracuje takisto Indie.

Galileo umožní Európe poskytnúť odpovede na vlastné požiadavky a otázky. Európa si tak vytvorí systém, ktorý bude môcť v budúcnosti vyvíjať podľa meniacich sa potrieb. A to je vec, ktorú by nám iné systémy neumožnili. Z praktického hľadiska bude Galileo poskytovať služby na určovanie polohy pre najširšiu užívateľskú základňu, robustný verejne regulovanú službu pre potreby integrovaného záchranného systému, armády a ďalších "autorizovaných" užívateľov, službu pátrania a záchrany. Posledná menovaná sa však stále definuje. Predovšetkým nad prvou menovanou službou bude vznikať množstvo aplikácií, ktoré budú svojim vývojárom generovať vysoké príjmy - a to nie kvôli cene, ale kvôli masovému využitie alebo prínosy v rovine úspor.

Galileo nielen umožní zhustiť sieť existujúcich navigačných družíc, ktoré bude možné využiť pre určenie polohy (multikonstalaci), ale tiež nám dá istotu vlastného riešenia, teda "budeme pánmi vlastného systému". Už v blízkej buducnosti budú zariadenia vedľa systému GPS bežne prijímať práve aj systém Galileo.

Záverom nesmieme zabudnúť na systém EGNOS, ktorý poskytuje korekcia k systému GPS (v budúcnosti aj k systému Galileo) a umožňuje tak určiť polohu s presnosťou až 60 cm. To je dôležité napríklad pre navigáciu v letectve aj iných sektoroch dopravy či ďalších oblastiach ľudskej činnosti. Podstatnou vlastnosťou EGNOS je, že vie veľmi rýchlo odhaliť prípadný nepresný signál systému GPS a však na to upozorniť v zmysle "teraz nie je signál z GPS dobrý, nepoužívajte ho". Práve EGNOS dnes už s veľkou výhodou veľa Európanov využíva.

--

Čítajte viac: 

Boris Kollár pre biztweet: Pár desiatok extrémistov zvládneme, ale tento nájazd nie

Eurokomisárka Jourová pre biztweet: Bojujeme proti radikalizácii mladých ľudí

Česká ombudsmanka pre biztweet: Je smutné, že sa tak dlho nechávame ovládať predsudkami

Igor Šarmír: Obchodná dohoda s USA poškodí malé firmy

--

Biztweet: Prečo sa Európska komisia rozhodla centrálu tak dôležitého projektu umiestniť do Prahy?

Václav Kobera: Za týmto rozhodnutím EK stálo veľké úsilie Českej republiky a tiež umenie presvedčiť činmi. Veľmi rýchlo sme dokázali vstúpiť do Európskej kozmickej agentúry a veľmi rýchlo sme dokázali nájsť zodpovedajúce zázemie a poskytnúť pre umiestnenie sídla Agentúry pre európsky satelitný navigačný systém (GSA) vhodné podmienky. Ani to by nám ale nezaručilo víťazstvo, bolo treba veľa diplomacie. Tiež nám významne pomohol fakt, že sme novou členskou krajinou EÚ, kde žiadna európska agentúra ešte nesídli.

 

Celý rozhovor čítajte na biztweet.cz

 

Fotozdroj: ec.europa.eu