Igor Šarmír: Obchodná dohoda s USA poškodí malé firmy

Dohoda TTIP medzi Európskou úniou a USA je lobbingom korporácií. Malé a stredné firmy ňou budú trpieť. Igor Šarmír pre biztweet

Myslíte, že dohoda o obchode a investíciach EU s USA prinesie Slovensku pozitíva?

Transatlantická obchodná a investičná dohoda (TTIP) medzi Európskou úniou a USA je lobbingom korporácií. Malé a stredné firmy ňou budú trpieť. Dumpingom ich nadnárodné firmy vytlačia z trhu a prinesú na pulty obchodov nekvalitné potraviny. Pracovník odboru potravinárstva a služieb Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a bývalý člen Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru Igor Šarmír pre biztweet.

„Odstraňovanie najrôznejších bariér pre medzinárodný obchod neznamená iba "odstraňovanie zbytočnej administratívnej záťaže". Znamená to tiež, že "podľa dnešných pravidiel liberalizácie obchodu" štáty odovzdávajú nadnárodným spoločnostiam stále viac reálnej právomoci a vzdávajú sa svojej úlohy mať systém pod kontrolou a snažiť sa zabezpečovať elementárnu spravodlivosť v obchodných vzťahoch,“ varuje pred dôsledkami chystanej obchodnej a investičnej dohody Igor Šarmír.

Hoci sám pôsobil v Európskom hospodárskom a sociálnom výbore, ktorý dohodu medzi EÚ a USA pripravuje, transatlantické partnerstvo kritizuje. Považuje ho za výsledok lobbingu nadnárodných korporácií a podľa jeho názoru bude mať dohoda na európsky, teda aj slovenský trh poškodzujúci efekt.

„K čomu dochádza je krásne vidieť na príklade nadnárodných obchodných reťazcov, ktoré si diktujú voči slabším dodávateľom tie najabsurdnejšie zmluvné podmienky, s čím máme na Slovensku bohaté skúsenosti. Slovenskí výrobcovia potravín sú ekonomicky neporovnateľne slabší ako nadnárodné americké potravinárske spoločnosti, ktoré by po "odstránení netarifných bariér" mohli prenikať na trh EÚ a stať sa pre malé a stredné podniky nekalou konkurenciou, bez toho, aby s tým štát mohol niečo robiť,“ hovorí Šarmír.

Veľký problém, ktorý by podľa Šarmíra nastal je dumping. Transatlantickou dohodou by sa vraj zlikvidovala možnosť zasahovať štátnymi nástrojmi, ktorými sa dá zámerné podliezanie cien regulovať. Následne tak korporácie dostanú možnosť menšiu konkurenciu rýchlo poraziť.

--

Čítajte aj:

Lucia Žitňanská pre biztweet: Štefan Harabin bol najsilnejší za prvej vlády Roberta Fica

Český aktivista: Verím, že protificovská koalícia uspeje

Ministerka Šlechtová pre biztweet: Euroskepticizmus je pre Česko typický

Neven Mimica: Samotná pomoc rozvojovým krajinám migráciu nezastaví

--

„Na rozdieľ od toho čo tvrdia kompetentní som presvedčení, že dohody ako sú TTIP slúžia skoro výlučne záujmom nadnárodných spoločností a malé a stredné podniky z nich môžu profitovať iba minimálne. Liberalizáciu obchodu by minimálne mali doprevádzať pravidlá, ktoré by obmedzovali presadzovanie práva silnejšieho,“ hovorí Igor Šarmír.

Presadzovatelia TTIP hovoria o tom, že dohoda v potravinárstve rozšíri ponuku v obchodoch a prinesie nižšie ceny potravín. O tom, či menšie firmy konkurenciu zvládnu vraj rozhodnú samotní spotrebitelia. Šarmír nesúhlasí ani s týmto argumentom. „Pokiaľ ide o spotrebiteľov, som presvedčený, že výber je dnes pre nich dostatočne veľký a jediné čo môžu americké potravinárske koncerny ponúknuť je dočasne nižšia cena ako výsledok dumpingu alebo použitia ingredientov a výrobných postupov, ktoré sú dnes z pohľadu bezpečnosti potravín zakázané,“ obáva sa Šarmír.

 

Fotozdroj: eesc.europa.eu