Agentúry ovláda pár ľudí. Športovcom diktujú známe mená

Slovenský trh športových agentúr riadia známi hráči. Vengloš, či Vůjtek si rozdelili všetkých športovcov, ktorí majú hodnotu

Takmer každý slovenský futbalista a hokejista je zastupovaný športovou agentúrou, alebo individuálnym agentom. Väčšina týchto spoločností a agentov, ktorí sú na Slovensku pracujú aj pre slovenský český trh, sú však previazané aj s agentúrami v iných krajinách. Čo sa týka kvantity hráčskych agentov na Slovensku, kľudne by sme ich dokázali spočítať prstoch jednej či dvoch rúk.

Agent nie je podmienkou pre každého hráča, no ak sa chce presadiť aj mimo rodnej krajiny, spolupráca s agentom mu dokáže priniesť možnosti, ku ktorým by sa sám len ťažko dostal.

Jednou z úspešných slovenských agentúr je spoločnosť Central Sport Management,  ktorá sa stala prvou slovenskou agentúrou so zameraním o profesionálnu agentskú činnosť vo futbale. Jej zakladateľom a vlastníkom je hráčsky agent Juraj Vengloš. Agentúra vznikla v roku 1993 a licenciu hráčskeho agenta FIFA získala v roku 1996. Vďaka nej je majiteľ spoločnosti oprávnený k realizácii transferov futbalistov na celom svete. Primárnou aktivitou spoločnosti je starostlivosť a angažovanie slovenských futbalistov v zahraničných ligách. Agentúra počas svojej viac ako dvadsaťročnej pôsobnosti na trhu sprostredkovala približne tristo transferov. Central Sport Management otvorila brány v prestupe aj pre hráčov so zvučnými menami ako sú Marek Mintál, Vladimír Janočko, Theodoros Zagorakis, Miroslav Karhan, Stanislav Šesták, Vladimír Weiss ml., Martin Škrtel, Marek Hamšík, Tomáš Hubočan, Marek Čech, Róbert Mak, Erik Jendrišek, Marek Špilár a Vladimír Labant. Spoločnosti v roku 2014 klesli tržby o šesť percent na 312,6 tisíca eur.

Známou športovo marketingovou spoločnosťou je aj HMP – Sport Management, ktorá zastupuje futbalistov profesionálov po celom svete. Aj napriek tomu, že spoločnosť vznikla až v roku 2007, v súčasnosti zastupuje známe mená futbalu ako sú Tomáš Hubočan, Dušan Kuciak, Martin Dúbravka či Pavol Farkaš. Zakladateľmi a vlastníkmi sú hráčsky agent FIFA Michal Holeščák a Pavol Holeščák ml. Firma dokázala sprostredkovať jedny z najdrahších prestupov do zahraničia, kedy hráč národného tímu Tomáš Hubočan prestupoval z MŠK Žilina do ruského Zenitu Petrohrad a mládežnícky reprezentant Jakub Vojtuš do Interu Miláno. Táto spoločnosť znížila v roku 2014 svoj zisk o polovicu, a to na 18,2 tisíca eur a jej tržby klesli o 29 percent na 106,5 tisíca eur.

--

Čítajte aj:

Foxconn rozšíri slovenskú továreň. Naberá ľudí

Konkurzný správca draží majetok Slovakia Steel Mills. Hlavný veriteľ súhlasil

Priemyselné parky: Úspešné príbehy aj vyhodené peniaze

Výstava s návodom na úspešné podnikanie

Utečenci robia dopravným firmám vrásky. Stoja ich tisíce eur

--

Bez agentov by sa v profesionálnom svete nezaobišli ani hokejisti. V roku 2003 vznikla profesionálna športová agentúra Eurohockey services, ktorá zastupuje hráčov a trénerov ľadového hokeja v kluboch po celej Európe, Severnej Amerike a NHL. Zakladateľom spoločnosti registrovanej v Českej republike je Jaromír Henyš, ktorý sa považuje za legendu medzi hokejovými agentami. Do tímu tejto agentúry patria aj Michal Sivek, Vladimír Vújtek mladší, Allan Walsh, Peter Kadleček, Martin Krainz, Milan Dvořáček a Ján Melicherčík. Agentúra v súčasnosti poskytuje svoje služby vo vyjednávaní kontraktov pre viac ako dvesto hokejistov a trénerov. Medzi známymi klientami tejto agentúry sú napríklad Ivan Baranka, Milan Bartovič, Mário Bližňák, Radovan Bondra, Marko Daňo, Marcel Hossa, Tomáš Kopecký, Branislav Konrád, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Vladimír Mihálik, Juraj Mikúš, Richard Pánik, Martin Réway, Tomáš Surový či Marek Viedenský.

Práca agentov je v mnohých prípadoch nielen obchodným vzťahom ale aj osobným, preto sa prístup agenta ku každému hráčovi líši. Cieľom tejto práce je nielen nájsť pre hráča najlepší klub a pozíciu, no tiež vyjednanie podmienok zmlúv ako sú výška platu, kvalita života a bývania v meste, preplácanie leteniek pre rodinu, či prenájmu auta alebo apartmánu.

 

 

Veronika Petrášová

Fotozdroj: csm-agency.sk, CC/wikimedia.org