Výstava s návodom na úspešné podnikanie

Pálffyho palác sa začiatkom novembra naplnil originálnymi franchisingovými konceptmi

V bratislavskom Pálffyho paláci bolo začiatkom mesiaca rušno. Uskutočnil sa tam tretí ročník Medzinárodnej výstavy pre podnikanie a franchising. Podujatie organizované Slovenskou franchisingovou asociáciou (SFA), Združením podnikateľov Slovenska a Združením mladých podnikateľov Slovenska bolo určené najmä pre podnikateľov a záujemcov o franchising, ktorí mohli získať informácie o rozvoji podnikania, ponukách pre začínajúcich podnikateľov, o oblasti financovania či odbornej prípravy pre začínajúcich a malých podnikateľov.

Popri výstave prebiehali aj konferencie, na ktorých sa predstavili rôzne podnikateľské koncepty, prezentovali nové nápady a trendy v podnikaní.

Prezident SFA Jozef Šéfatty zhodnotil doterajší vývoj podnikania: „Podnikateľské prostredie po vzniku Slovenskej republiky zaznamenalo útlm, preto aj franchising u nás oproti niektorým krajinám Európskej únie zaostáva.“ Šéfatty naznačil, že vláda by mala viac podporovať začínajúcich podnikateľov. Najväčšie prekážky vidí v nadmernej administratívnej záťaži, daniach, ale aj legislatíve.

V súčasnosti majú na Slovensku prevahu zahraničné franchisingové spoločnosti. Naše značky tvoria približne len jednu tretinu z takmer 200 podnikov tohto typu. „Slovensko má však potenciál pozitívneho vývoja pre domáce koncepty. Nové prevádzky neustále pribúdajú,“ hovorí Šéfatty. Tuzemskí podnikatelia si však podľa neho uvedomujú vzniknutú dieru na trhu a snažia sa napĺňať dopyt po slovenských značkách.

V prvý deň výstavy sa uskutočnil aj krst špecializovanej knihy Antológia franchisingu. Jej autorom je Jozef Orgonáš, čestný člen SFA a prednášajúci na Ekonomickej Univerzite v Bratislave. Monografia je určená pre študentov ekonómie, ale aj odbornej verejnosti.

Tento rok bolo na výstavu prihlásených viac ako tridsať podnikov. Podujatie prešlo od jeho vzniku vývojom v štruktúre vystavovateľov. V prvom ročníku sa prezentovali najväčšie franchisingové firmy v krajine. V súčasnosti sa angažovali skôr začínajúce značky. Tie aj na výstave hľadali prijímateľov svojho franchisingu, ktorí by rozširovali podnikanie na ďalších trhoch.

Medzi nimi boli aj zahraničné značky, a to najmä z Českej republiky. Jednou zo zaujímavých konceptov bola aj značka BON BON zameraná na produkciu a predaj čokoládových produktov. Tie na 85 percent vyrába ručne a úspech zaznamenáva vo viacerých slovenských mestách od Bratislavy až po Michalovce.

--

Čítajte aj: 

Utečenci robia dopravným firmám vrásky. Stoja ich tisíce eur

Kórejci sťahujú výrobu do Čadce. Pracovať tam bude takmer 400 ľudí

Hoffmann a jeho kone. Rozširuje Hipo arénu

V priemyselnom parku pri Bytči postavia novú výrobu

Košičania smú začať stavebné konanie pre štadión

--

V gastronómii ako najrozšírenejšej oblasti franchisingu podniká aj český koncept BubbleMania rozšírený v Bratislave, Poprade a Košiciach. „Ponúkame množstvo variácií nápojov, ktoré sú pre našich zákazníkov zábavou,“ komentuje značku zamestnankyňa spoločnosti. Aj preto plánujú rozšíriť svoje pôsobenie nielen na Slovenku, ale i v Maďarsku a Taliansku. Zároveň rozbiehajú značku Bonviván bistro, ktorá sa má od konkurencie odlíšiť vysokou kvalitou potravín od lokálnych dodávateľov. Výstava sa stala tradičným miestom nie len pre franchiserov, ale aj pre tých, ktorí ponúkajú svoje služby a výrobky. Napríklad LLARIK patrí k jednej z najstarších softvérových firiem na Slovensku. Pre tento segment je slovenský trh dostatočne veľký, a preto zatiaľ neplánujú expandovať do zahraničia. V minulom roku sa stali víťazom prestížnej ceny EuroCloud Slovakia Award.

Mladým konceptom je finančný koncern MBI, ktorý by chcel na našom trhu otvoriť približne desať pobočiek. „Myslím, že franchising má budúcnosť, pretože nejdeme proti sebe, ale spoločne rastieme,“ prehlásil jeden zo zástupcov spoločnosti. Svoje pôsobenie rozširujú aj na Rumunskom, Maďarskom a Rakúskom trhu.

 

 

 

Monika Tibenská