Policajné vyšetrovanie utíchlo. Swiss Leaks na Slovensku nepriniesli obvinenia

Slovenské úrady vyšetrujú prípad podozrivých účtov vo Švajčiarsku osem mesiacov. Podozrenia sa nepotvrdili

V prípade podozrivých účtov slovenských občanov v britskej pobočke švajčiarskej banky HSBC nepadli žiadne obvinenia. Podozrenia, že Slováci prali cez účty v zahraničí peniaze sa nepotvrdili.

Ani po trištvrťroku slovenské vyšetrujúce orgány neprišli s ničím konkrétnejším, než samotné podozrenia popísané v zoznamoch zahraničných účtov. „Vo veci informácií o majiteľoch účtov švajčiarskej banky HSBC polícia vykonáva preverovanie v súlade so zákonom s cieľom zistiť, či sa môže jednať aj o podozrenie z trestnej činnosti. Doposiaľ sa nezistili skutočnosti, ktoré by umožňovali začať trestné stíhanie pre podozrenie z konkrétnej trestnej činnosti,“ konštatuje pre biztweet hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Polícia však naráža na bariéry značnej anonymity švajčiarskych účtov, ktoré ako anonymné s možnosťou daňového zvýhodnenia ponúkala sama banka.

Na Slovensku sa prípadom zaoberá Národná kriminálna agentúra a  Kriminálny úrad Finančnej správy. „Kontroly v týchto veciach ešte nie sú ukončené,“ skromne komentuje vyšetrovanie hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Na rozdiel od krajín Západnej Európy, kde vyšetrovanie prinieslo niekoľko konkrétnych obvinení v politických aj biznisových kruhoch, tak slovenské pátranie po tom, či obchádzanie daňovej povinnosti bolo v prípade miestnych občanov pravdivé viazne na mŕtvom bode.

Kauza Swiss Leaks začala únikom informácií. Hervé Falciani, ktorý pracoval pre HSBC z pobočky britskej banky HSBC ukradol dáta zo servra svojho zamestnávateľa, časť z nich zverejnil v britských médiách a celé ich odovzdal Medzinárodnemu konzorciu investigatívnych žurnalistov.

--

Čítajte aj:

Košickú kultúru postavili na nohy peniaze Bruselu. Udržateľnosť je otázna

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Krúpa skúša ovládnuť konkurz Slovakia Steel Mills

Korupcia vo verejnom obstarávaní: Povie nový zákon STOP?

VÚB napadla insolvenciu českej firmy

--

Dokument hovorí o účtoch vedených na mená diktátorov, embargovaných osôb i politikov a podnikateľov s nimi spriaznených. Toky peňazí zase ukazovali na snahu obchádzať platenie daní. Často sa medzi prevodmi objavili aj také, ktoré javili znáky legalizovania príjmov z trestnej činnosti. „Sme si toho vedomí a prijímame zodpovednosť za nedodržiavanie predpisov a zlyhanie kontroly,“ priznala v tlačovom vyhlásení britská HSBC.

O tom, že Hervé Falcianimu krok zverejnenia informácií vyšiel svedčí nasledujúci vývoj udalostí. Tým že na možnosť vedenia utajovaných a nelegálnych švajčiarskych účtov, o ktoré sa nikto nezaujímal upozornil, vyvolal značné politické turbulencie.

"Dáta boli od roku 2010 na verejnej doméne. Už vtedy som upozornil na problém a vysvetlil ho. Mená, vzťahy, kontrakty, transakcie a ich história. Všetko to bolo dostupné,“ vyhlásil Falciani pre BBC.

Okrem britských kontroverzií sa však tentokrát podozrenia dostali aj do iných krajín. Zasiahli prakticky celý svet a zmobilizovali aj finančné správy v našom regióne.

Veľmi aktívne sa do vyšetrovnia zapojila i slovenská strana. V zozname takmer 30 tisíc utajovaných účtov, na ktorých mohli byť vykonávané podozrivé presuny peňazí je aj presne 147 účtov vedených na mená slovenských občanov.