Elektronizácia štátnej správy je hanbou celého politického spektra

Jedna z najvýznamnejších reforiem, ktorá mala byť hotovou pred desiatkou rokov je stále v plienkach. Elektronizácia štátnej správy je hanbou vlád

Hovorí sa o nej ako o jednom z najnetransparentnejších vládnych programov, stále nefunguje ani zďaleka tak ako má a väčšina ľudí ani nevie čo to elektronizácia štátnej správy je.

Program, ktorý má umožniť podnikateľom a bežným občanom komunikáciu s úradmi je nedokonalý a niektoré z jeho častí meškajú s odovzdaním aj desať rokov. „Pri hodnotení elektronizácie štátnej správy ako zástupca priemyslu nemôžem byť zhovievavý, ten stav je ďaleko od dostatočnosti. Projekty eGovernmentu sa rozbiehali veľmi pomaly a dúfame, že v rámci OPISu budú čoskoro dokončené na užívateľsky akceptovateľnej úrovni,“ kritizuje elektronizáciu štátnej správy na Slovensku prezident IT asociácie Slovenska Mário Lelovský.  

Ako šéf IT asociácie upozorňuje, že Slovensko na priemysle inteligentných komunikačných technológií zarába veľa. Prístup vlády k tomuto priemyslu je napriek tomu macošský. Sektor by chcel napríklad silnejšiu podporu školstva v oblasti IT. Vraj by naberal viac zamestnancov, ak by mal akých. 

Elektronizácia štátnej spráy je len ďalšou ukážkou toho, aký vzťah k IT sektoru politici majú. „Vysvetlenie je jednoduché, za posledných 10 rokov tu máme 4.vládu, pričom žiadna z nich sa nedokázala stotožniť s takmer ničím, s čím prišiel predchodca a tak sa vždy začína nanovo. Systémom: prvý rok sa rozhliadame, druhý rok pripravujeme, tretí šup.šup niečo urobiť a štvrtý: pripravujeme sa na nové voľby.. Viď napríklad projekt eHealth, skutočne obrovský projekt, ktorý nedokázala dokončiť ani vláda, ktorá mala k dispozícii naozaj dlhé obdobie. Netreba ale zabúdať ani na komplikované procesy verejného obstarávania, ktoré spôsobujú výrazné prieťahy,“ opisuje príčiny prieťahov Lelovský.

--

Čítajte aj:

Kellner chce kúpiť pražskú hanbu. Má opciu na Opencard

Rýchly internet z eurodotácií začnú budovať budúci rok

IBM dosiahla prelom vo zvyšovaní kapacity počítačových čipov

Dell v Bratislave škrtá. Na rad vraj prídu aj ľudia

--

Elektronizácia štátnej správy by mala uľahčiť život nielen podnikateľom, ale každému občanovi. Podľa šéfa „ajťákov“ je ťažké definovať najvýznamnejšie z projektov. „Pre užívateľa je najdôležitejšia vždy tá služba, ktorú práve potrebuje. Preto nemá zmysel hodnotiť jednotlivú službu, naopak je dôležité aby vznikol funkčný celok, kde si každý nájde to, čo potrebuje. Každá služba, ktorá ale funguje a ktorá je prínosom pre občana je dôležitá a pozitívne hodnotíme aspoň prvé lastovičky, ktoré sa objavujú,“ hovorí Lelovský.