IBM dosiahla prelom vo zvyšovaní kapacity počítačových čipov

Americký technologický gigant IBM dosiahol prelom v zvyšovaní kapacity počítačových čipov

Americký technologický gigant IBM dosiahol prelom v zvyšovaní kapacity počítačových čipov.

Firma oznámila, že v spolupráci s partnermi vyvinula pracovnú verziu mikroprocesora, ktorý by mal mať oproti dnešným najvýkonnejším čipom približne štvornásobnú kapacitu.

Odvetviu polovodičov sa už niekoľko desaťročí darí napĺňať takzvaný Moorov zákon, ktorý predpokladá, že kapacita čipov sa pri rovnakej veľkosti každé zhruba dva roky zdvojnásobí.

--

Čítajte tiež:

Dell v Bratislave škrtá. Na rad vraj prídu aj ľudia

Zisk tvorcu hry Angry Birds vlani klesol o 73 percent

Startup, který si získal giganty. Easy Redmine boduje v celém světě

Startupem vzhůru ke snům. STRV dobývá Ameriku

Startup, který přinesl život. Feedo na internetu pečuje o maminky 

Orange rokuje s Netflixom. Na Slovensku by mohli predávať spoločný produkt

--

Kvôli fyzikálnym a technologickým limitom ale vývoj naráža v posledných rokoch na problémy, a to v čase, keď sa odvetvie chystá ku komerčnému prechodu z čipov s tranzistormi s veľkosťou 14 nanometrov na veľkosť desať nanometrov.

IBM teraz prišla s čipom, ktorého tranzistory merajú sedem nanometrov, čo je necelý trojnásobok šírky vlákna DNA a približne desaťtisícina priemeru ľudského vlasu. Nový čip tak naznačuje, že sektor bude môcť pokračovať vo zvyšovaní hustoty tranzistorov na čipoch v doterajšom tempe najmenej do roku 2018. Každá nová generácia čipov znamená približne 50-percentné zmenšenie plochy, ktorá je potrebná pre dané množstvo obvodov.

IBM vlani oznámila, že bude v priebehu piatich rokov investovať tri miliardy dolárov do vývoja čipovej technológie, aby reagovala na rastúci dopyt cloudových serverov, mobilných zariadení a ďalších nových technológií. Partnermi IBM sú štát New York, spoločnosť GlobalFoundries, juhokórejský Samsung a predajcovia technologických zariadení.

Pre nové čipy IBM použila v kľúčových miestach namiesto čistého kremíka zmes kremíka a germánia. Nový materiál umožňuje výrazné zvýšenie počtu tranzistorov pri znížení energetickej náročnosti. Podľa IBM bude možné na jej mikroprocesory umiestniť viac ako 20 miliárd tranzistorov.

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr