Hviezdy v biznise: Do športového dôchodku za vodou

Športové esá myslia na svoj dôchodok už počas kariéry. Podnikajú v rekreácii, hotelierstve aj potravinárstve

Niektorí slovenskí športovci na svoju budúcnosť a koniec športovej kariéry myslia už dnes a preto si rozbiehajú biznis, ktorému sa môžu venovať aj počas svojho športového dôchodku.

Mnohí z nich zostávajú aj naďalej verní športu, no nájdu sa aj takí, ktorí začali podnikať v úplne inej oblasti.

Jedným zo športovcov, ktorý investoval približne 2 milióny eur na výstavbu zimného štadióna je Marián Gáborík. Rozhodol sa vo svojom rodnom Trenčíne vybudovať nielen zimný štadión ale multifunkčný areál pomenovaný MG RINK alebo aj Aréna Mariána Gáboríka. Súčasťou Arény nie sú len športoviská, ale aj Hokejová škola Mariána Gáboríka, kaviareň, reštaurácia, hotel a Nadácia Mariána Gáboríka.

S výstavbou Arény sa začalo v roku 2004, no názov MG Rink malý zimný štadión Mariána Gáboríka dostala Aréna až v roku 2005, kedy získala aj 1. miesto v súťaži ,,Stavba mesta Trenčín 2005“.

MG Rink je podľa Gáboríka vďakou za všetko, čo mu toto hokejové mesto poskytlo.  Vďaka tomuto areálu chce Marián rozšíriť športové možnosti nielen pre profesionálov ale aj pre verejnosť. Dôkazom, že sa Aréne darí je fakt, že areál sa od jeho vzniku stále rozvíja. V roku 2011 bolo otvorené rozšírené fitness centrum o Aeróbnu Zónu, pribudli aj 2 nové soláriá a tiež nové klimatizované izby.

--

Čítajte tiež: 

Home Credit v Číne kvôli tragickému výbuchu mení kancelárie

V Štúrove postavia zlievareň. Prinesie desiatky miest

Projekt vo Veľkej Ide dostal zelenú. Energyco môže investovať

HBM Pharma rozširuje výrobu. Naberie aj ľudí

V Prievidzi postavia liehovar. Dostal zelenú

--

S niečím podobným prišiel do Trenčína aj Marián Hossa, ktorý sa rozhodol prostredníctvom jednej zo svojich spoločností Hoss Corp a.s. zainvestovať do športového areálu v tomto meste. Areál s názvom HOSS Sport Center je projektom,  ktorý má pomôcť pri podpore mladých športovcov rozvíjajúcich svoj talent.

V roku 2014 sa firma Hoss Corp. a.s. rozhodla hneď vedľa svojho športového areálu postaviť nové byty a apartmány s názvom Promenade Trenčín. Súčasťou zlepšenia tejto lokality je aj projekt zelenej oázy s vybudovaním golfovej akadémie a plážového areálu.

Okrem toho sa Hossa rozhodol ísť aj iným smerom ako je šport. Je partnerom a spoločníkom firmy HO&PE FAMILY s.r.o., ktorá sa zaoberá výrobou a distribúciou mrazeného, chladeného a suchého tovaru.

Verný športu zostáva aj Marek Hamšík, ktorý vytvoril futbalovú školu s názvom JUPIE Futbalová škola Mareka Hamšíka. JUPIE vznikla ako súkromná škola futbalu v roku 1993, no ako Futbalová škola Mareka Hamšíka funguje od roku 2014. V súčasnosti v škole pôsobí viac ako 300 hráčov. Keďže Hamšík je momentálne hráčom SSC Neapol, využíva pomoc klubu pri výchove slovenskej futbalovej mládeže. Marek je tiež človekom, ktorý zostal verný svojim koreňom, pretože práve škola JUPIE bola miestom, kde v piatich rokoch obul svoje prvé kopačky.

Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský je spoločníkom firmy LBG Aréna, ktorá koncom roka 2016 plánuje výstavbu a prevádzku zariadenia pre športovo-rekreačné a edukačné činnosti. Aréna by mala byť postavená v bratislavskej mestskej časti Rača. Areál by mal byť zameraný pre plavecké disciplíny a hokej. Svojim tvarom by sa mal prispôsobiť existujúcej tribúne futbalového štadióna. Komplex by mal byť rozdelený na dve zóny, v ktorých nebudú chýbať dve ľadové plochy, korčuliarsky trenažér, bazénová časť, fitness, reštaurácia, detský kútik, ubytovanie a kancelárie. Koniec výstavby Arény je naplánovaný na marec 2018.

Boxer Tomi Kid Kovács tiež zostal verný svojmu remeslu a vybudoval si úspešnú školu boxu s názvom KO BOX CLUB v Galante. Majster sveta v boxe nie je len zakladateľom klubu, ale pôsobí v ňom aj ako tréner. 

 

Veronika Petrášová

Fotozdroj: blackhawks.nhl.com, marek-hamsik.sk, CC/wikipedia.org