Šéf ČEB Bureš: Slovakia Steel Mills intenzívne riešime

Podpora skrachovaného projektu Slovakia Steel Mills je hriechom minulosti. Predseda Predstavenstva a generálny riaditeľ ČEB Karel Bureš pre biztweet

Podpora skrachovaného projektu Slovakia Steel Mills je hriechom minulosti. Česká exportná banka ho stále rieši a chce minimalizovať straty. Banku čakajú škrty aj personálne zmeny. Predseda Predstavenstva a generálny riaditeľ ČEB Karel Bureš v rozhovore pre biztweet

Biztweet: Koľko percent z pohľadávok ČEB je považované za ťažko alebo vôbec vymožitelných? Je to normálne číslo alebo banka niekde urobila chybu?

Karel Bureš: Ako som už spomínal, problematika rizikových pohľadávok ČEB je úzko spätá s poslaním banky. Ich podiel v portfóliu je vyššia, než u štandardných komerčných bánk na trhu. Väčšina týchto prípadov pochádza z rokov 2007 - 2011, teda z rokov ekonomickej krízy. V rámci snahy podporiť českú ekonomiku a znížiť tak riziko úbytku pracovných miest vtedy došlo k zásadnému, možno až príliš rýchlemu úverovania a nárastu bilancie. Nemá cenu zakrývať, že niektoré prípady boli a sú problémové. Existujúce vedenie banky toto portfólio zdedilo a intenzívne každý takýto prípad rieši. Naším cieľom je byť v tejto oblasti maximálne transparentní a efektívní. Svoj podiel na náraste klasifikovaných úverov má bezpochyby aj súčasná situácia v Rusku, pretože najväčšia časť našej expozície sa dotýka práve Ruska.

Biztweet: Veľa sa hovorilo a písalo o krachu Slovakia Steel Mills, kde ČEB prišla o takmer 4 miliardy. Podnikatelia stojaci za SSM pritom neboli chválne známi. Bolo financovanie štandardným projektom?

Karel Bureš: Jedná sa o projekt z roku 2008, teda práve z obdobia hlbokej ekonomickej krízy. Prípad je štandardne poistený a hovoriť v túto chvíľu o výške straty považujem za predčasné. SSM stále veľmi intenzívne riešime a spoločne s EGAP vyvíjame maximálne úsilie minimalizovať prípadnú stratu.

Biztweet: Čo hovoríte pripravovaným zmenám v ČEB. Myslíte, že je správne podriadiť ju akémukoľvek ministerstvu? A keď už podriadiť - priemyslu, alebo financiám?

Karel Bureš: To mi neprináleží komentovať. Mojou úlohou je ČEB stabilizovať, transparentne vyriešiť jej minulosť, pripraviť stratégiu pre budúci rast banky a túto stratégiu tiež implementovať. V tomto ohľade sme s kolegami z dozornej rady, teda zástupcami akcionárskych ministerstiev, v úplnej zhode.

Štátna pomoc exportu je štandardom vo vyspelých krajinách združených v OECD. Je potrebné zohľadniť fakt, že konkurenčný boj na úrovni štátov sa naďalej vyostruje a českí exportéri si zaslúžia mať stabilného a transparentného partnera.

--

Čítajte tiež:

Slovakia Steel Mills definitívne skrachovala. Súd nevyhovel odvolaniu majiteľov

Vlachynský pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Jiří Pisařík pre biztweet: S Krúpom jednáme, máme spoločný problém

Poľský minister: Babiš je našim nejvážnějším konkurentom

Marián Goga: Závislosť od štátnych zákaziek bol skutočne jeden z najväčších problémov

Jaroslav Kuracina pre biztweet: Pre vládu som verejný nepriateľ

--

Biztweet: Hovorí sa aj o personálnych zmenách? Nebojíte sa, že zasiahnu aj vás?

Karel Bureš: Do práce nechodím preto, aby som premýšľal o sebe. Snažím sa previesť ČEB pomerne zložitým obdobím a banku, ako sa hovorí, znova "naštartovať". Ak hovoríte o zmenách - áno, čaká nás mnoho zmien. ČEB musí byť viac aktívna. Riešenie minulosti nesmie brzdiť náš rozvoj. Každá ozajstná zmena bolí, a preto je nutné pristúpiť aj k hľadaniu vnútorných úspor a ďalšiemu zefektívneniu fungovania banky. Akcionárom sme na začiatku leta predložili stratégiu ďalšieho fungovania banky a som presvedčený, že pre plánované kroky máme ich podporu.

 

Celý rozhovor čítajte na biztweet.cz