Jaroslav Kuracina pre biztweet: Pre vládu som verejný nepriateľ

Za kritiku SMERu si na Slovensku neškrtnete. Majiteľ zbrojárskej firmy Grandpower Jaroslav Kuracina v rozhovore pre biztweet

Za kritiku SMERu si na Slovensku neškrtnete. Vláda vraj firmu odrezala od tendrov a médiám prikazuje ignorovať ju. Majiteľ zbrojárskej firmy Grandpower Jaroslav Kuracina v rozhovore pre biztweet.

Biztweet: Začneme dosť všeobecne. Ako sa darí Vašej firme? Po neustálom prome o tom, ako sa vaše zbrane dostali až do rúk amerických šerifov, marketing okolo vašej firmy utíchol. Je toho teraz menej?

Jaroslav Kuracina:  Momentálne má naša firma niečo vyše 100 zamestnancov. Ak mám byť úprimný, stratil som prehľad, veľa procesov ide mimo mňa a personálne otázky sú vecou manažéra ľudských zdrojov. V našom produktovom portfóliu je viac ako 30 rôznych modelov či modifikácií pištolí, ktoré vyrábame vo všetkých bežne dostupných kalibroch, od .22LR cez 7,65Browning, 9 Browning, 9 Luger, až po „slonie kalibre .45ACP a 10mmAuto. Export predstavuje 99.8% našej produkcie. Marketing utíchol jedine na území Slovenskej republiky, kde je na našu firmu uvalené mediálne embargo, a mňa osobne považujú ľudia vo vedení strany Smer za verejného nepriateľa.

Organizovali sme viacero tlačoviek, kde sa nedostavil ani jeden novinár, ani jedna televízia. V zákulisí mi bolo povedané, že „nemal si si dovoliť verejne vystúpiť proti Smeru, na Slovensku si ani neškrtneš....“ V opačnom garde je situácia v zahraničí.

Biztweet: V posledných rokoch ste hovorili hlavne o nespravodlivosti v rámci domáceho trhu. Slovenské ministerstvo obrany vás vraj neberie za seriózneho partnera.. Je to pravda?

Jaroslav Kuracina: Dovolil som si verejne povedať, že ministerstvo obrany nakupuje bez verejného obstarávania priamym zadaním pištole CZUB, ktoré CZ UB exportuje za 210 USD ( low cost ) za sumu prevyšujúcu našu ponuku o 130 Eur. Ako by som po niečom takom mohol byť „seriózny partner „ pre našich politikov?

Biztweet: Komunikoval ste s ministerstvom obrany, alebo ministerstvom vnútra o tom, že plánujú nakúpiť nové zbrane?

Jaroslav Kuracina: Posielali sme im niekoľko dokumentov, medzi iným aj otvorený list nášmu ministrovi vnútra. Rozposlali sme ho do všetkých médií, pričom všetky do jedného ho odmietli zverejniť. Dokonca TASR prijala peniaze za to, že to zverejnia ako platenú správu, avšak za pár hodín nám odtiaľ telefonovali, že na osobný zásah generálneho riaditeľa to nezverejnia a peniaze nám vrátia.

Biztweet: Ako vnímate fakt, že napríklad strelné zbrane pre armádu dostala Česká zbrojovka Uherský brod. A to v tichosti bez súťaže?

Jaroslav Kuracina: Ako vnímam tento fakt? Ako dokonalú ukážku obchodného majstrovstva CZUB, veď povážte, low cost, ktorý inde predávajú za 210 USD, dokázali  našej armáde predať za vyše 500 Eur, no nie sú šikovní?

Biztweet: Stretávate sa s ministrom obrany? Hovoríte o probléme nekomunikácie? 

--

Čítajte tiež:

Vláda robí zbrojársky biznis bez súťaže. Vraj je predražený

Česká zbrojovka vstupuje do VOP Nováky

Štát chce nakúpiť desaťtisíce zbraní. Megaobchod vyzbrojí policajtov aj vojakov

Jozef Šétaffy pre biztweet: Situácia nie je pre podnikateľov priaznivá

Šéf pošty pre biztweet: Nemôžem brať to, že sa firma riadi zospodu

Prezident Liberlandu pre biztweet: Financie sme preniesli z Čiech do Hong Kongu

Zbyněk Stanjura pre biztweet: Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky

Ľubomír Galko pre biztweet.eu: Obchod s Českou zbrojovkou je nevýhodný

Ľuboš Blaha: Veľmi mi prekáža rastúca rusofóbia

Richard Sulík pre biztweet.eu: Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície

--

Jaroslav Kuracina: Minister obrany s nami odmieta komunikáciu. To isté platí pre ministra vnútra

Biztweet: Čím je podľa vás vytvorený dojem, že vaša firma nedokáže dlhodobo spolupracovať s domácou armádou?

Jaroslav Kuracina: Intenzívnym zahmlievaním, aby bolo možné zdôvodniť nákupy za vyše 500 ( ministerstvo obrany ) alebo dokonca vyše 700 Eur ( ministerstvo vnútra ) niečoho, čo inde nakupujú za 200 -300 eur v závislosti od dodaného príslušenstva.

Biztweet: A čo zahraničie? Zažil ste raketový nástup. Pištole Made in Slovakia hneď v rukách šerifov v Texase. Ako sa to stalo?

Jaroslav Kuracina: Môj prvý americký partner bol Dave Skinner, majiteľ spoločnosti STI z Texasu. Bohužiaľ, ako 68ročný sa rozhodol odísť na dôchodok a svoju firmu predal zamestnaneckej akciovej spoločnosti. To bolo príčinou strmého poklesu firmy STI, kde je viac ako 1540 spolumajiteľov, rozhodovacie procesy sú nepružné.

Biztweet: Čo ďalšie americké štáty? Sú v hre nejaké zákazky?

Jaroslav Kuracina: Aktuálne je naším importérom do USA  Eagle imports. Čo sa týka iných krajín zo zahraničia, je to viac než 65 -70 krajín.

Biztweet: Vyvíjate aj nové druhy pištolí? Alebo dokonca niečo iné ako pištole?

Jaroslav Kuracina: Aktuálne finalizujeme sériovú výroby samonabíjacej karabíny a samopalu.