Štvrtý balík sankcií v súvislosti s vojenskou agresiou Ruska voči Ukrajine

Rada rozhodla o uložení reštriktívnych opatrení voči ďalším 15 osobám a 9 subjektom v súvislosti s prebiehajúcou neodôvodnenou a nevyprovokovanou ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine a v súvislosti s konaním, ktorým sa narúša alebo ohrozuje územná celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny.

Do nášho zoznamu sankcií pridávame ďalších oligarchov a elít spojených s režimom, ich rodinných príslušníkov a popredných podnikateľov, ktorí pôsobia v hospodárskych odvetviach poskytujúcich režimu významný zdroj príjmov. Tieto sankcie sú namierené aj proti tým, ktorí zohrávajú vedúcu úlohu v šírení dezinformácií a propagandy, ktoré sprevádzajú vojnu prezidenta Putina proti ukrajinskému ľudu. „Naše posolstvo je jasné: Tí, ktorí umožňujú inváziu na Ukrajinu, za svoje konanie zaplatia.

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku

Medzi uvedené osoby patria kľúčoví oligarchovia Roman Abramovič a German Chan, ako aj ďalší poprední podnikatelia zapojení do kľúčových hospodárskych odvetví, ako sú železiarsky a oceliarsky priemysel, energetika, bankovníctvo, médiá, zbrojárstvo a výrobky a služby s dvojakým použitím. Zoznam zahŕňa aj lobistov a propagandistov, ako je napríklad Konstantin Ernst (generálny riaditeľ ruského Prvého kanála), ktorí šíria kremeľský naratív o situácii na Ukrajine.

Subjekty, na ktoré boli uvalené sankcie, zahŕňajú spoločnosti v odvetviach letectvazbrojárstva a odvetvia položiek s dvojakým použitímlodiarskeho priemyslu a strojného staviteľstva.

Toto rozhodnutie je súčasťou štvrtého balíka reštriktívnych opatrení, ktoré EÚ uložila voči Rusku vzhľadom na jeho vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Reštriktívne opatrenia EÚ sa teraz celkovo vzťahujú na 877 osôb a 62 subjektov. Na tieto označené osoby a subjekty sa vzťahuje zmrazenie aktív a občania a spoločnosti EÚ nesmú týmto osobám a subjektom sprístupňovať finančné prostriedky. Na fyzické osoby sa tiež vzťahuje zákaz cestovania, ktorý im bráni vo vstupe na územie EÚ alebo v prechode cez toto územie. Rada nedávno rozhodla o predĺžení platnosti sankcií voči osobám a subjektom zodpovedným za narúšanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny o ďalších 6 mesiacov, teda do 15. septembra 2022.

Rusko nevyprovokovanou a neopodstatnenou vojenskou agresiou voči Ukrajine hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN a oslabuje európsku a globálnu bezpečnosť a stabilitu. Spôsobuje neopísateľné utrpenie ukrajinskému obyvateľstvu. Rusko a jeho spolupáchateľ Bielorusko nesú za túto vojenskú agresiu plnú zodpovednosť a zodpovedné osoby budú za svoje zločiny vrátane útokov, ktoré bez rozlišovania smerujú na civilistov a civilné objekty, postavené pred spravodlivosť.

Európska únia žiada, aby Rusko okamžite a bezpodmienečne ukončilo svoju vojenskú akciu a stiahlo všetky ozbrojené sily a vojenské vybavenie z celého územia Ukrajiny a plne rešpektovalo územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.