Mjanmarsko/Barma: Rada predĺžila sankcie o ďalší rok

Rada dnes predĺžila reštriktívne opatrenia vzhľadom na situáciu v Mjanmarsku/Barme o jeden rok do 30. apríla 2022.

Predĺženie sa vzťahuje na cielené reštriktívne opatrenia voči jednotlivcom priamo zapojeným do vojenského prevratu vo februári 2021 a následného násilia páchaného na pokojných demonštrantoch, ako aj voči osobám zodpovedným za závažné porušovanie ľudských práv Rohingov a iných etnických menšín. Sankcie sa týkajú vysokopostavených príslušníkov mjanmarských ozbrojených síl (Tatmadaw) a pohraničnej stráže, ako aj civilných členov Štátnej administratívnej rady a predsedu volebnej komisie. Reštriktívne opatrenia sa vzťahujú aj na dva subjekty, ktoré vlastnia a kontrolujú mjanmarské ozbrojené sily (Tatmadaw).

Sankčný režim taktiež zahŕňa embargo na zbrane a vybavenie, ktoré sa môžu použiť na vnútorné represálie, zákaz vývozu položiek s dvojakým použitím určených pre príslušníkov armády alebo pohraničnej polície a obmedzenia vývozu vybavenia na monitorovanie komunikácie, ktoré by sa mohlo použiť na vnútorné represálie. V rámci tohto režimu sa tiež zakazuje poskytovanie vojenského výcviku mjanmarským ozbrojeným silám (Tatmadaw) a vojenská spolupráca s nimi. Tento režim nemá nepriaznivý vplyv na zraniteľné barmské obyvateľstvo.

Rada prijala závery o Mjanmarsku/Barme naposledy vo februári 2021, pričom v nich najdôraznejším spôsobom odsúdila vojenský prevrat z 1. februára 2021. EÚ naďalej stojí pri barmskom ľude a bude pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci. Od začiatku roka 2021 bolo vyčlenených už 20,5 milióna EUR.

Príslušné právne akty Rada prijala písomným postupom. Budú uverejnené v úradnom vestníku z 30. apríla 2020.