Legálna migrácia: Rada dala zelenú jednotnému povoleniu na zamestnanie

Rada prijala revíziu smernice o jednotnom povolení.

Tento právny predpis, ktorým sa aktualizuje v súčasnosti platná smernica z roku 2011, má za cieľ prilákať zručnosti a talenty, ktoré EÚ potrebuje, a riešiť nedostatky v otázke legálnej migrácie do EÚ.

V smernici sa stanovuje administratívny postup pre jednotné povolenie z hľadiska práva na prácu, ako aj práva na pobyt v EÚ a stanovuje sa spoločný súbor práv pracovníkov z tretích krajín. Revíziou sa skracuje postup podávania žiadostí a jej cieľom je posilniť práva pracovníkov z tretích krajín tým, že sa im umožní zmena zamestnávateľa a obmedzené obdobie nezamestnanosti.

Postup vybavovania žiadostí

Pracovník z tretej krajiny môže podať žiadosť z územia tretej krajiny, alebo ak je držiteľom platného povolenia na pobyt, z územia EÚ. Ak sa členský štát rozhodne vydať jednotné povolenie, toto rozhodnutie bude slúžiť ako povolenie na pobyt aj ako povolenie na zamestnanie.

Trvanie postupu

V revidovanej smernici o jednotnom povolení sa sprísňujú lehoty na rozhodnutie o jeho vydaní. Má sa tak stať do troch mesiacov od doručenia vyplnenej žiadosti. Ak budú chcieť členské štáty pred rozhodnutím o udelení jednotného povolenia preveriť situáciu na trhu práce (napríklad aby posúdili, či existuje potreba profilu, akým disponuje pracovník z tretej krajiny), majú tak urobiť v rámci tejto 90-dňovej lehoty. Lehota na rozhodnutie sa môže výnimočne predĺžiť o dodatočných 30 dní v prípade zložitých žiadostí.

Zmena zamestnávateľa

Novinkou revízie je, že držitelia jednotného povolenia budú môcť zmeniť zamestnávateľa. Táto zmena môže podliehať oznámeniu orgánom a členské štáty si môžu preveriť trh práce. Členské štáty môžu tiež vyžadovať minimálne obdobie, počas ktorého musí držiteľ jednotného povolenia pracovať pre prvého zamestnávateľa.

Nezamestnanosť

V aktualizovanej verzii sa tiež stanovujú pravidlá uplatniteľné v prípade, že držiteľ jednotného povolenia príde o zamestnanie. V takomto prípade môžu pracovníci z tretích krajín zostať na území členského štátu, ak celkové obdobie nezamestnanosti nepresiahne tri mesiace v priebehu platnosti jednotného povolenia alebo šesť mesiacov po dvoch rokoch od jeho vydania.

Ďalšie kroky

Smernica nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po jej uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. Členské štáty majú dva roky na jej transpozíciu do vnútroštátneho práva.