Euro 7: Rada prijala nové pravidlá týkajúce sa emisných limitov

Rada prijala nariadenie Euro 7, ktorým sa stanovujú pravidlá týkajúce sa emisných limitov pre cestné vozidlá a životnosti batérií.

Ide o posledný krok v rámci rozhodovacieho procesu.

Znenie, ktoré sa dnes prijalo, zahŕňa v jednom právnom akte osobné automobily, úžitkové vozidlá a ťažké úžitkové vozidlá a jeho cieľom je ďalej znižovať emisie znečisťujúcich látok z výfukových plynov a bŕzd. V novom nariadení sa stanovujú aj prísnejšie požiadavky na životnosť.

Lepšie a čistejšie vozidlá

V nariadení Euro 7 sa stanovujú pravidlá pre výfukové emisie cestných vozidiel, ale aj pre iné druhy emisií, akými sú oder pneumatík a emisie častíc z bŕzd. Zavádzajú sa v ňom aj požiadavky na životnosť batérií. V prípade osobných automobilov a úžitkových vozidiel sa v nariadení zachovávajú existujúce limity výfukových emisií Euro 6, ale zavádzajú sa prísnejšie požiadavky na tuhé častice. Pre ťažké úžitkové nákladné vozidlá a autobusy sa v nariadení stanovujú prísnejšie limity pre rôzne znečisťujúce látky vrátane takých, čo doteraz neboli regulované, ako napríklad oxid dusný (N2O). Okrem toho sa v norme Euro 7 zavádzajú prísnejšie limity pre emisie častíc vznikajúce pri brzdení s osobitnými limitmi pre elektrické vozidlá. Nové pravidlá zahŕňajú aj prísnejšie požiadavky na životnosť všetkých vozidiel, pokiaľ ide o počet najazdených kilometrov aj životnosť.

Ďalšie kroky

Po dnešnom schválení pozície Európskeho parlamentu Radou je legislatívny akt prijatý.

Po podpísaní predsedníčkou Európskeho parlamentu a predsedom, resp. predsedníčkou Rady sa nariadenie uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudne účinnosť dvadsiatym dňom po uverejnení.

Dátumy uplatňovania nariadenia budú závisieť od druhu príslušného vozidla:

  • 30 mesiacov v prípade nových typov osobných a úžitkových vozidiel a 42 mesiacov v prípade nových osobných a úžitkových vozidiel
  • 48 mesiacov v prípade nových typov autobusov, nákladných vozidiel a prípojných vozidiel a 60 mesiacov v prípade nových autobusov, nákladných vozidiel a prípojných vozidiel
  • 30 mesiacov pre nové systémy, komponenty alebo samostatné technické jednotky, ktoré sa majú montovať do osobných a úžitkových vozidiel, a 48 mesiacov pre tie, ktoré sa majú montovať do autobusov, nákladných vozidiel a prípojných vozidiel

Kontext

Nariadenie Euro 7, ktoré je súčasťou stratégie Komisie pre udržateľnú a inteligentnú mobilitu z roku 2020 a akčného plánu nulového znečistenia z roku 2021, predložila Komisia 10. novembra 2022. Rada schválila svoju pozíciu, nazývanú aj „všeobecné smerovanie“, 25. septembra 2023. Rada a Európsky parlament dosiahli predbežnú politickú dohodu 18. decembra 2023.

Európsky parlament a Rada prijali 19. apríla 2023 nariadenie (EÚ) 2023/851 s cieľom sprísniť emisné normy CO2 pre nové osobné vozidlá a nové ľahké úžitkové vozidlá, v ktorom sa stanovuje cieľ znížiť emisie osobných a úžitkových vozidiel od roku 2035 o 100 %. Aj keď sa priemysel na túto zmenu, ktorá bude znamenať zákaz nových osobných a úžitkových vozidiel so spaľovacími motormi na vnútornom trhu od roku 2035, pripravuje, takéto vozidlá budú ešte dostupné. Ostatné vozidlá so spaľovacími motormi (nákladné vozidlá, autobusy a iné ťažké úžitkové vozidlá) sa budú vyrábať aj po tomto dátume. Do tohto dátumu budú tiež potrebné pravidlá Euro 7 na pokrytie emisií osobných a úžitkových vozidiel, zatiaľ čo ostatné pravidlá obsiahnuté v nariadení (vzťahujúce sa napríklad na brzdy, pneumatiky a životnosť batérií) sa budú naďalej uplatňovať na nové čistejšie osobné a úžitkové vozidlá aj po roku 2035.