Rusko: vyhlásenie vysokého predstaviteľa v mene Európskej únie k úmrtiu Alexeja Navaľného

Európska únia je pobúrená smrťou ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, za ktorú nesie konečnú zodpovednosť prezident Putin a ruské orgány.

Dnes na zasadnutí Rady pre zahraničné veci sme vyjadrili svoju najhlbšiu sústrasť jeho manželke Júlii Navaľnej, ich deťom, rodine, priateľom a všetkým, ktorí s ním spolupracovali v prospech svojej krajiny.

Rusko musí umožniť nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrenie okolností jeho náhlej smrti. EÚ vynaloží všetko úsilie na vyvodenie zodpovednosti voči politickému vedeniu a orgánom Ruska, a to v úzkej koordinácii s našimi partnermi, a vyvodí ďalšie následky za ich konanie, a to aj prostredníctvom sankcií.

Na celom svete sa ľudia schádzali, aby si uctili pamiatku na Alexeja Navaľného. V Rusku sa tomu orgány pokúsili zabrániť na viacerých miestach a niekoľko stoviek ľudí bolo zadržaných. Musia byť okamžite prepustení.

Pán Navaľnyj sa odvážne vrátil do Ruska po tom, ako sa ho pokúsili zavraždiť nervovou látkou „Novičok“ zakázanou podľa Dohovoru o chemických zbraniach, ktorého je Ruská federácia zmluvnou stranou. Odpykával si niekoľko politicky motivovaných trestov v prísnej trestaneckej kolónii na Sibíri, kde bol premiestnený, aby bol izolovaný od zvyšku sveta. Prístup jeho rodiny k nemu bol obmedzený. Jeho advokáti sú obťažovaní a traja z nich sú vo vyšetrovacej väzbe od októbra 2023.

Európska únia opakovane čo najdôraznejšie odsúdila jeho otrávenie a všetky politicky motivované rozsudky proti nemu za jeho legitímne politické a protikorupčné aktivity a vyzvala na jeho okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Opakovane vyzývala Rusko, aby zaistilo jeho bezpečnosť a zdravie, pričom sa bezúspešne obrátila na orgány v Moskve.

Počas celého svojho života pán Navaľnyj preukazoval neuveriteľnú odvahu, oddanosť svojej krajine a svojim spoluobčanom a odhodlanie, a to svojou protikorupčnou prácou v celom Rusku, čo je posolstvo, ktoré pritiahlo mnohých v celej krajine. Putin a jeho režim sa ho preto obávali, a to aj v súvislosti s prebiehajúcou nezákonnou útočnou vojnou Ruska proti Ukrajine a prezidentskými voľbami Ruska v marci.

Neočakávaná a šokujúca smrť pána Navaľného je ďalším znakom zrýchľujúcich sa a systematických represií v Rusku. Európska únia opätovne vyzýva Rusko, aby okamžite a bezpodmienečne prepustilo všetkých ostatných politických väzňov vrátane Juriho Dmitrijeva, Vladimira Karu-Murzu, Ilju Jašina, Alexeja Gorinova, Lilie Chanyševovej, Ksenie Fadejevovej, Alexandry Skočilenkovej a Ivana Safronova.