Rada schválila závery pred konferenciou COP 28

Rada schválila závery o financovaní opatrení v oblasti zmeny klímy pred zasadnutím Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy (UNFCCC), ktoré sa uskutoční 30. novembra až 12. decembra 2023 v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (COP 28).

Rada vo svojich záveroch zdôrazňuje svoje pevné odhodlanie zabezpečiť financovanie opatrení v oblasti zmeny klímy.

EÚ a jej členské štáty sú najväčším svetovým prispievateľom k medzinárodnému verejnému financovaniu opatrení v oblasti zmeny klímy a od roku 2013 viac ako zdvojnásobili svoj príspevok na financovanie opatrení v oblasti zmeny klímy na podporu rozvojových krajín.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, závery ešte nezahŕňajú údaj o príspevku EÚ v roku 2022. Komisia tento údaj sprístupní v polovici novembra a Rada ho schváli osobitne v dostatočnom predstihu pred začiatkom konferencie COP 28.

Rada tiež zdôrazní, že EÚ a jej členské štáty sú odhodlané plniť cieľ rozvinutých krajín, ktorým je spoločne mobilizovať 100 miliárd USD ročne na financovanie opatrení v oblasti zmeny klímy do roku 2025. Očakávajú, že tento cieľ sa po prvýkrát splní v roku 2023.

Kontext

Očakáva sa, že hlavnými bodmi programu na konferencii COP 28 budú:

  • globálne hodnotenie
  • pracovný program zameraný na zmiernenie zmeny klímy
  • globálny cieľ v oblasti adaptácie
  • financovanie opatrení v oblasti zmeny klímy vrátane finančných opatrení týkajúcich sa strát a škôd

Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) zasadá každý rok s cieľom stanoviť ambície a zodpovednosti a určiť a posúdiť opatrenia v oblasti klímy.

EÚ a jej členské štáty sú zmluvnými stranami dohovoru, ktorý má spolu 198 zmluvných strán (197 krajín plus Európska únia). EÚ na týchto medzinárodných samitoch o klíme zastupuje rotujúce predsedníctvo Rady spolu s Európskou komisiou.

Rada 16. októbra schválila závery, v ktorých sa stanovuje všeobecný mandát vyjednávačov EÚ na konferencii o zmene klímy COP 28. Cieľom dnes schválených záverov je doplniť všeobecný mandát EÚ.