Vyhlásenie členov Európskej rady o situácii na Blízkom východe

Členovia Európskej rady dnes prijali vyhlásenie, v ktorom sa stanovuje spoločná pozícia EÚ k vývoju situácie na Blízkom východe.

Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje Hamas a jeho brutálne a nerozlišujúce teroristické útoky v Izraeli a vyjadruje hlboké poľutovanie nad stratami na životoch. Teror nemá žiadne opodstatnenie. Osobitne zdôrazňujeme, že Izrael má právo brániť sa proti takýmto násilným a nerozlišujúcim útokom v súlade s humanitárnym a medzinárodným právom. Opätovne podčiarkujeme, že je dôležité zabezpečiť ochranu všetkých civilistov za každých okolností v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Vyzývame Hamas, aby okamžite a bezpodmienečne prepustil všetkých rukojemníkov. Opätovne zdôrazňujeme význam poskytovania naliehavej humanitárnej pomoci a sme pripravení v koordinácii s partnermi naďalej podporovať civilistov v Gaze, ktorí to najviac potrebujú, a zabezpečiť, aby túto pomoc nezneužívali teroristické organizácie. Je nevyhnutné zabrániť eskalácii v regióne.

Sme naďalej odhodlaní dosiahnuť trvalý a udržateľný mier založený na riešení v podobe existencie dvoch štátov prostredníctvom oživenia úsilia v rámci mierového procesu na Blízkom východe. Zdôrazňujeme, že je potrebné nadviazať otvorený dialóg s legitímnymi palestínskymi orgánmi, ako aj s regionálnymi a medzinárodnými partnermi, ktorí by mohli pozitívne prispieť k zabráneniu ďalšej eskalácie.