ANI 10 ROKOV OD POLICAJNÉHO ZÁSAHU V MOLDAVE NAD BODVOU NEPRINIESLO IMPLEMENTÁCIU ODPORÚČANÍ

Dnes uplynulo 10 rokov od policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou, ktorej sa zúčastnilo 63 príslušníkov Policajného zboru, vyzbrojených obuškami, paralyzérmi a policajnými psami.

Bývalá verejná ochrankyňa práv pani JUDr. Jana Dubovcová v tejto veci skonštatovala, že polícia svojím postupom porušila základné práva a slobody osobám, ktoré boli na mieste policajnej akcie, ale aj osobám, ktoré boli predvedené z osady na policajné oddelenie, kde boli zadržiavané niekoľko hodín.

Verejná ochrankyňa práv vo svojich zisteniach skonštatovala neprimeraný zásah polície voči Rómom. To potvrdili aj lekárske správy z ošetrenia obyvateľov z osady, ktorým príslušníci polície spôsobili svojimi zásahmi zranenia.

V auguste 2013 verejná ochrankyňa práv adresovala prezídiu Policajného zboru informáciu o výsledkoch kontroly, vrátane návrhov opatrení. Tým najzásadnejším bolo, aby počas každej policajnej akcie, počas ktorej sa predpokladá použitie donucovacích prostriedkov, bol zabezpečený videozáznam. Rovnako, aby bolo vo všetkých policajných priestoroch, v ktorých sa nachádzajú zadržané alebo predvedené osoby, zabezpečené kamerové zaznamenávanie.

„Ani 10 rokov od policajného zásahu v Moldave nad Bodvou nenastal veľký posun smerom k zlepšeniu dodržiavania ľudskoprávnych štandardov políciou. Nasvedčuje tomu i to, že hneď v decembri 2022, po mojom nástupe do funkcie, som posudzoval prípad osoby, ktorú bratislavská polícia obmedzila na slobode a nevedela mi hodnoverne vysvetliť vyše 12 hodín obmedzenia slobody. V 21. storočí, keď sa osobná sloboda a dôstojnosť človeka považuje za niečo „posvätné“, nemôžem akceptovať stav, ak štát nevie zdokumentovať hoci len minútu z obmedzenia slobody osôb. V ďalšom prípade z júla 2019 som konštatoval porušenie práva na ochranu pred mučením, neľudským zaobchádzaním a ponižujúcim zaobchádzaním v prípade zásahu polície v obci Milhosť. Aj z týchto dôvodov som hneď v decembri 2022 začal vykonávať osobne neohlásené návštevy policajných staníc, osobitne vo večerných hodinách. Rovnako sme začiatkom júna 2023, spolu s tímom z Kancelárie verejného ochrancu práv, vykonali trojdňovú neohlásenú návštevu v Ústave policajného zaistenia pre cudzincov Sečovce. Situácia je taká vážna, že som sa rozhodol na 44. zasadnutie Rady vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktoré sa uskutoční dňa 26. júna 2023, predložiť stanovisko verejného ochrancu práv k dodržiavaniu práva na osobnú slobodu, práva na ochranu pred mučením, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním v podmienkach polície. Zároveň navrhujem viaceré odporúčania pre Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.“ uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.