Rada schválila pomoc Ukrajine vo výške 18 miliárd EUR

Rada dosiahla dohodu o legislatívnom balíku, ktorý umožní EÚ finančne pomôcť Ukrajine v roku 2023 sumou 18 miliárd EUR. Tento návrh prijala písomným postupom a predloží ho Európskemu parlamentu, ktorý by ho mohol prijať už budúci týždeň.

Ukrajina sa môže na EÚ spoľahnúť. Naďalej ju budeme podporovať, aj finančne, a to tak dlho, ako to bude potrebné. Právne predpisy, ktoré sme dnes prijali, znamenajú, že Ukrajina sa môže v roku 2023 spoľahnúť na pravidelnú finančnú pomoc EÚ.

Zbyněk Stanjura, český minister financií

Balík prináša štrukturálne riešenie na finančnú podporu Ukrajiny v roku 2023. Suma, ktorá sa má Ukrajine požičať v roku 2023, predstavuje18 miliárd EUR vo forme úverov s 10-ročným odkladom. Členské štáty pokryjú prevažnú časť úrokových nákladov z vonkajších pripísaných príjmov. Záruky za tieto výpožičky sa poskytnú buď z rozpočtu EÚ alebo ich poskytnú členské štáty.

Cieľom je poskytnúť Ukrajine krátkodobú finančnú pomoc, financovať jej okamžité potreby, obnovu kritickej infraštruktúry a poskytnúť jej počiatočnú podporu povojnovej obnovy s cieľom podporiť Ukrajinu na jej ceste smerom k európskej integrácii.

Časť legislatívneho balíka, t. j. zmenu nariadenia o rozpočtových pravidlách, prijala Rada v zložení ECOFIN už 6. decembra.

Kontext

Nevyprovokovaná a neodôvodnená útočná vojna Ruska proti Ukrajine od 24. februára 2022 pripravila Ukrajinu o prístup na trh a spôsobila drastický pokles verejných príjmov a súčasne výrazné zvýšenie verejných výdavkov na riešenie humanitárnej situácie a zachovanie kontinuity štátnych služieb.

Popri iných podporných nástrojoch poskytla EÚ v rokoch 2014 až 2022 Ukrajine podporu aj prostredníctvom sledu viacerých operácií makrofinančnej pomoci, ktorých výška presiahla 7 miliárd EUR vo forme úverov a grantov.

Dohoda o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá nadobudla platnosť 1. septembra 2017, zbližuje Ukrajinu a EÚ. Okrem podpory hlbších politických väzieb, silnejších hospodárskych prepojení a rešpektovania spoločných hodnôt sa dohodou vytvoril rámec na vykonávanie ambiciózneho reformného programu zameraného na boj proti korupcii, nezávislý systém súdnictva, právny štát a lepšie podnikateľské prostredie. EÚ preukázala nepretržitú podporu týmto reformám, ktoré majú zásadný význam pre prilákanie investícií, zvýšenie produktivity a zvýšenie životnej úrovne v strednodobom horizonte.