Rada vyzýva na boj proti váhavosti v očkovaní a na užšiu spoluprácu EÚ

Ministri zdravotníctva členských krajín EÚ schválili závery Rady o očkovaní ako jednom z najúčinnejších nástrojov na prevenciu chorôb a zlepšenie verejného zdravia.

Zdôrazňujú, že členské štáty by mohli mať prospech z ešte koordinovanejšieho prístupu EÚ k očkovaniu s cieľom predchádzať šíreniu epidémií a chorôb, ktorým možno zamedziť očkovaním, a obmedzovať ho. Závery sa zameriavajú na dve oblasti činnosti: boj proti váhavosti v očkovaní a príprava na nadchádzajúce výzvy prostredníctvom spolupráce EÚ.

Vlastimil Válek, český podpredseda vlády a minister zdravotníctva

Vakcíny fungujú. Predchádzajú nespočetným prípadom chorôb a každoročne zachraňujú milióny životov. Keď krajiny EÚ intenzívnejšie spolupracujú – s cieľom zvýšiť dôveru verejnosti alebo urýchliť vývoj očkovacích látok – občania a systémy verejného zdravotníctva sú na tom lepšie.

Vlastimil Válek, český podpredseda vlády a minister zdravotníctva

Poučenie sa v súvislosti s ochorením COVID-19

V záveroch sa zdôrazňuje, že lepšia príprava na budúce krízy v oblasti verejného zdravia si vyžaduje poučenie sa z pandémie COVID-19. Počas pandémie EÚ zaznamenala vývoj viacerých riešení a nástrojov, ktoré môžu byť prospešné v boji proti chorobám, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Dôležitými míľnikmi v oblasti verejného zdravia sú digitalizácia so zberom a výmenou údajov na úrovni EÚ, ako aj zavedenie digitálneho COVID preukazu EÚ a spolupráca pri obstarávaní, nákupe a distribúcii vakcín na úrovni EÚ.

Pandémia COVID-19 poukázala aj na veľkosť a rozsah problémov súvisiacich s váhavosťou v očkovaní.

Riziko dezinformácií a chybných informácií

Pandémia COVID-19 poukázala na hrozby a výzvy, ktoré pre naše spoločnosti predstavujú dezinformácie a chybné informácie. S cieľom čeliť rizikám, ktoré v súvislosti s nimi hrozia pre ľudské zdravie, systémy zdravotnej starostlivosti a účinné krízové riadenie, sa v záveroch vyzýva na tieto opatrenia:

  • Komisia zriadi fórum expertov na otázku váhavosti v očkovaní
  • Komisia posilní koordináciu medzi politikami EÚ v oblasti očkovania a boja proti dezinformáciám
  • členské štáty a Komisia vytvoria pre zdravotníckych pracovníkov príležitosti na odbornú prípravu, aby zručnejšie využívali techniky a nástroje na boj proti dezinformáciám a chybným informáciám o očkovaní

Posilňovanie spolupráce EÚ

Pokiaľ ide o posilnenú spoluprácu EÚ, v záveroch sa navrhujú ďalšie opatrenia, ako napríklad:

  • preskúmanie pridanej hodnoty a možnosti prekonania právnych a technických prekážok pre interoperabilitu imunizačných informačných systémov na celoštátnej úrovni a nižších úrovniach
  • rozvoj výmeny informácií o prípadných prebytkoch a nedostatku základných vakcín. Tým by sa umožnil prípadný ďalší predaj alebo darovanie medzi členskými štátmi.
  • využitie možnosti spoločného obstarávania vakcín

Kontext

Pandémia spôsobila prijatie niekoľkých dôležitých opatrení na úrovni EÚ. Jedným z príkladov je vytvorenie Úradu pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) s cieľom zlepšiť pripravenosť a reakciu na závažné cezhraničné hrozby v oblasti zdravotníckych protiopatrení.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vďaka očkovaniu ročne predchádza 3,5 až 5 miliónom úmrtí. Predchádza sa mnohým ďalším prípadom chorôb, čím sa znižuje zaťaženie systémov zdravotnej starostlivosti. Kiahne boli dokonca úplne eradikované.

Miera zaočkovanosti v mnohých regiónoch EÚ však výrazne klesá pod odporúčané úrovne. Za takýchto okolností sa infekčné choroby môžu ľahko vrátiť. Príkladom je epidémia osýpok, ktorá v posledných rokoch vypukla vo viacerých európskych krajinách.

Svetová zdravotnícka organizácia dokonca zaradila váhavosť v očkovaní medzi 10 najväčších hrozieb pre globálne zdravie.