Rada predĺžila sankčný režim za nepovolené vrtné práce o ďalší rok

V nadväznosti na preskúmanie rámca reštriktívnych opatrení v reakcii na nepovolené vrtné práce Turecka vo východnom Stredozemí Rada dnes prijala rozhodnutie, ktorým sa režim predlžuje o jeden rok do 12. novembra 2023.

Európska únia bude mať tak aj naďalej možnosť ukladať cielené reštriktívne opatrenia voči osobám alebo subjektom, ktoré sú zodpovedné za nepovolené vrtné práce vo východnom Stredozemí zamerané na ťažbu uhľovodíkov alebo ktoré sa na nich podieľajú.

Sankcie pozostávajú v prípade osôb zo zákazu cestovania do EÚ a zo zmrazenia aktív a v prípade subjektov zo zmrazenia aktív. Okrem toho sa osobám a subjektom z EÚ zakazuje poskytovať finančné prostriedky osobám a subjektom zaradeným na zoznam.

V súčasnosti sa sankcie vzťahujú na dve osoby.

Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť dňom nasledujúcim po jeho uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.

Kontext

Sankčný režim proti nepovoleným vrtným prácam vo východnom Stredozemí priamo nadväzuje na závery Rady zo 14. októbra 2019, ktoré schválila Európska rada na zasadnutí 17. – 18. októbra 2019, na ktorom EÚ potvrdila plnú solidaritu s Cyprom v súvislosti s rešpektovaním jeho zvrchovanosti a zvrchovaných práv v súlade s medzinárodným právom a vyzvala Komisiu a Európsku službu pre vonkajšiu činnosť, aby predložili návrhy rámca reštriktívnych opatrení.

Toto rozhodnutie je predmetom nepretržitej revízie a obnovuje sa alebo sa mení podľa potreby, ak Rada nepovažuje jeho ciele za splnené.