Rada prijala závery o štatistike

Rada prijala tieto závery:

Na základe priorít stanovených v predchádzajúcich záveroch Rady o štatistike EÚ z novembra 2021, najmä pokiaľ ide o správu Hospodárskeho a finančného výboru o stave informačných požiadaviek v HMÚ, a so zreteľom na politické usmernenia pre Komisiu na roky 2019 – 2024, Rada preskúmala pokrok, ktorý sa dosiahol v súvislosti s informačnými požiadavkami v HMÚ, štatistikou pre postup pri nadmernom deficite, dohľadom nad makroekonomickými nerovnováhami a v súvislosti so štrukturálnymi štatistikami.

Štatistická reakcia na krízy

Rada VÍTA skutočnosť, že Európsky štatistický systém (ESS) a Európsky systém centrálnych bánk (ESCB) zabezpečili, aby sa počas pandémie COVID-19 naďalej zverejňovali vysokokvalitné oficiálne štatistiky v stanovených lehotách, keďže dopyt po nich zo strany používateľov bol silný a stále rástol. Rada ďalej VÍTA zapojenie a úsilie Eurostatu v úzkej spolupráci s členskými štátmi pri vypracúvaní a vykonávaní usmernení týkajúcich sa štatistických aspektov nových politických opatrení na riešenie pandémie. Rada VYZÝVA na rozšírenie štatistických účtov pre inštitúcie Európskej únie s cieľom zohľadniť vplyv týchto iniciatív v ich štatistike.

Rada ďalej VÍTA reakciu ESS na potrebu nových a včasnejších štatistík, ktorá vznikla v dôsledku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine, najmä pokiaľ ide o štatistiku v oblasti energetiky, dodávateľských reťazcov, migrácie a trhu práce, a NABÁDA ESS, aby ukrajinským štatistickým orgánom poskytoval relevantnú podporu.

V tomto celkovom kontexte Rada UZNÁVA, že ESS naďalej vyvíja nové, vysoko relevantné štatistiky, často na experimentálnom základe, a to najmä také, ktoré merajú vplyv vojny na Ukrajine na európske hospodárstva a spoločnosti.

Prístup k údajom na zostavovanie včasnejšej a podrobnejšej oficiálnej štatistiky

Rada OPÄTOVNE ZDÔRAZŇUJE význam rozšíreného a trvalého prístupu tvorcov oficiálnych štatistík k novým zdrojom údajov. Rada BERIE NA VEDOMIE pozičný dokument ESS k budúcemu návrhu aktu o údajoch, ako aj rokovania o nadchádzajúcom akte o údajoch s cieľom podporiť vytvorenie trvalého a právne vymedzeného prístupu k údajom v súkromnej držbe na účely zostavovania včasnej a podrobnejšej oficiálnej štatistiky. Rada okrem toho SO ZÁUJMOM OČAKÁVA možný návrh Komisie na revíziu nariadenia č. 223/2009 o európskej štatistike, v ktorom sa bude riešiť najmä otázka prístupu k novým zdrojom údajov zo špecifického hľadiska európskej štatistiky, ako aj spôsoby, ako zabezpečiť väčšiu agilitu a schopnosť ESS reagovať.

Rada UZNÁVA význam presnosti a konzistentnosti finančnej a nefinančnej štatistiky. Vyzýva ESS a ESCB, aby ďalej posilňovali spoluprácu v rámci príslušných systémov a medzi nimi. Rada v tejto súvislosti PODPORUJE prebiehajúce úvahy o tom, ako ďalej uľahčiť výmenu relevantných informácií medzi zostavovateľmi štatistík.

Primerané zdroje pre oficiálnu štatistiku

Rada UZNÁVA, že je potrebné zabezpečiť, aby Eurostat a národné štatistické úrady mali primerané ľudské a finančné zdroje, aby mohli riešiť naliehavé požiadavky na údaje vrátane údajov o digitálnej transformácii, zelenej transformácii a zmene klímy, ako aj o následkoch pandémie a vplyvoch ruskej útočnej vojny proti Ukrajine.

Správa Hospodárskeho a finančného výboru o stave informačných požiadaviek v HMÚ za rok 2022

Rada BERIE NA VEDOMIE vývoj opísaný v správe Hospodárskeho a finančného výboru o stave informačných požiadaviek v HMÚ za rok 2022. Rada predovšetkým:

OCEŇUJE ďalšie zlepšenia, pokiaľ ide o pokrytie krajín, aktuálnosť, dĺžku časových radov a celkovú kvalitu hlavných európskych hospodárskych ukazovateľov (PEEI).

ZDÔRAZŇUJE pretrvávajúcu dôležitú úlohu, ktorú zohrávajú PEEI ako základ pre monitorovanie krátkodobého hospodárskeho vývoja a SO ZÁUJMOM OČAKÁVA ďalší pokrok pri odstraňovaní zostávajúcich nedostatkov.

Štatistika pre postup pri makroekonomickej nerovnováhe (PMN) a Pakt stability a rastu

Rada VÍTA zabezpečovanie kvality štatistiky, z ktorej vychádza PMN, a OCEŇUJE ročnú správu ESS-ESCB o hodnotení kvality štatistík v oblasti PMN vypracúvaných Eurostatom a ECB a BERIE NA VEDOMIE opatrenia, ktoré sa v nej uvádzajú.

Rada OPAKUJE svoju výzvu členským štátom, aby zabezpečili, že sa Eurostatu oznámia všetky štatistické údaje potrebné na použitie referenčnej hodnoty pre výdavky v rámci Paktu stability a rastu vrátane údajov o verejných príjmoch vo forme financovania zo strany EÚ, a zdôrazňuje význam harmonizácie a transparentnosti týchto údajov.

Štatistika v súvislosti s cieľmi udržateľného rozvoja a Európskou zelenou dohodou

Rada VÍTA výsledky Eurostatu týkajúce sa poskytovania štatistických ukazovateľov a informácií na monitorovanie plnenia cieľov udržateľného rozvoja na úrovni Európskej únie v kontexte európskeho semestra a NABÁDA Eurostat, aby pokračoval v monitorovaní pokroku v plnení cieľov udržateľného rozvoja v spolupráci s členskými štátmi.

Rada VÍTA úsilie, ktoré ESS vynaložil na riešenie informačných požiadaviek vyplývajúcich z Európskej zelenej dohody, najmä v oblasti energetickej štatistiky, štatistiky týkajúcej sa zmeny klímy, environmentálnych ekonomických účtov, dopravnej štatistiky a udržateľného financovania. Rada VÍTA agendu ECB v oblasti klímy a prácu na zlepšení dostupnosti a kvality údajov o klíme s cieľom lepšie identifikovať a riadiť riziká a príležitosti súvisiace s klímou; Rada SO ZÁUJMOM OČAKÁVA zverejnenie prvých výsledkov v oblasti ekologických finančných nástrojov a transformačných a fyzických rizík súvisiacich s portfóliami finančných inštitúcií.

BERÚC NA VEDOMIE návrhy Komisie na rozšírenie rozsahu environmentálnych ekonomických účtov Rada NABÁDA na preskúmanie ďalšieho vývoja včasných ukazovateľov pri súčasnom zohľadnení zaťaženia národných štatistických úradov.

Rada PODČIARKUJE vysokú prioritu včasnej energetickej štatistiky, a NABÁDA preto na rýchle a úplné vykonávanie zmeneného nariadenia o energetickej štatistike. Rada VÍTA vývoj nových ukazovateľov v oblasti energetiky, v príslušných prípadoch s využitím nových zdrojov údajov.

Štatistika týkajúca sa bývania a nehnuteľností

Rada VÍTA prebiehajúce rokovania v rámci ESS a ESCB o tom, ako lepšie zohľadniť príspevok nákladov na bývanie k inflácii, a ZDÔRAZŇUJE, že je dôležité dôkladne vyhodnotiť všetky možné dôsledky rôznych dostupných možností.

Rada ďalej VÍTA prácu ESS a ESCB na zlepšovaní ukazovateľov týkajúcich sa komerčných nehnuteľností.

Rada VYZÝVA ESS aj ESCB, aby k týmto otázkam naďalej pristupovali s potrebným dôrazom a naliehavosťou.

Podniková štatistika

Rada VÍTA zlepšovanie európskej podnikovej štatistiky prostredníctvom vykonávania nariadenia o európskej podnikovej &sc