Rada odsúhlasila pomoc na zmierňovanie následkov katastrof (povodne, výbuch sopky a zemetrasenie)

Rada rozhodla o zmene svojho ročného rozpočtu s cieľom poskytnúť Nemecku, Belgicku, Španielsku, Holandsku, Luxembursku, Grécku a Rakúsku 668 miliónov EUR ako pomoc na zmierňovanie následkov katastrof.

Tieto finančné prostriedky sa použijú na nápravu škôd spôsobených závažnými prírodnými katastrofami, ktoré v roku 2021 zasiahli sedem vymenovaných členských štátov.

Keď členské štáty našej Únie zápasia s katastrofami, poskytujeme im pomoc i finančnú podporu z rozpočtu EÚ. Je naším spoločným záujmom, aby krajiny postihnuté prírodnými katastrofami dokázali obnoviť to, čo bolo zničené, a aby ich hospodárstva boli po takýchto udalostiach ešte silnejšie. Všetci si pamätáme tragické zábery z povodní v Nemecku, Belgicku, Holandsku, Luxembursku a Rakúsku, výbuch sopky v Španielsku a zemetrasenie v Grécku. Som veľmi rád, že Rada dnes súhlasila s poskytnutím pomoci na zmierňovanie následkov katastrof v celkovej výške 668 miliónov EUR.

Zbyněk Stanjura, minister financií Českej republiky

V praxi to znamená, že EÚ prevádza finančné prostriedky z rezervy na solidaritu a núdzovú pomoc vo svojom rozpočte do prevádzkovej rozpočtovej položky s názvom Fond solidarity EÚ, odkiaľ sa môžu vyplácať členským štátom, ktoré boli postihnuté prírodnými katastrofami a ktoré žiadajú o finančnú pomoc z tohto fondu. Účelom fondu solidarity je poskytovať finančnú pomoc v prípade závažnej katastrofy v niektorom členskom štáte alebo v štáte, s ktorým prebiehajú rokovania o pristúpení k EÚ.

Pomoc sa rozdelí takto:

  • 612,6 milióna EUR pre Nemecko po záplavách v regiónoch Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko v júli 2021, počas ktorých zomrelo 196 ľudí,
  • 87,7 milióna EUR pre Belgicko po povodniach v lete 2021, ktoré spôsobili škody státisícom domácností,
  • 9,5 milióna EUR pre Španielsko po výbuchu sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch v septembri 2021, ktorý spôsobil rozsiahle škody,
  • 4,7 milióna EUR pre Holandsko v dôsledku povodní z júla 2021, ktoré spôsobili rozsiahle škody,
  • 1,8 milióna EUR pre Luxembursko, ktoré v lete 2021 na desiatich meracích staniciach zaznamenalo storočnú povodeň a na pätnástich meracích staniciach najvyššiu hladinu vody od začiatku meraní,
  • 1,4 milióna EUR pre Grécko po zemetrasení s magnitúdou 6 ML juhovýchodne od Heraklionu na Kréte v septembri 2021, pri ktorom zahynula jedna osoba, 36 bolo zranených a vznikli značné škody,
  • 798 000 EUR pre Rakúsko po záplavách v júli 2021 v Salzburgu a Tirolsku, ktoré vážne postihli obyvateľstvo a hospodárstvo.

Rada zároveň schválila aj zmeny rozpočtu EÚ na rok 2022 s cieľom zahrnúť doň potrebné rozpočtové prostriedky, a to pokiaľ ide o záväzky aj platby.

Finančná pomoc sa vyplatí po prijatí oboch návrhov Európskym parlamentom a Radou.