Ukrajina: Rada sa dohodla na ďalšej podpore v rámci Európskeho mierového nástroja

Rada dnes prijala dodatočné opatrenia pomoci v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF) na ďalšiu podporu spôsobilostí a odolnosti ukrajinských ozbrojených síl.

EÚ tým ďalej zintenzívňuje svoju podporu Ukrajine s cieľom chrániť jej zvrchovanosť a územnú celistvosť v rámci medzinárodne uznaných hraníc tejto krajiny a chrániť civilné obyvateľstvo pred prebiehajúcou ruskou útočnou vojnou.

Šiestou tranžou v hodnote 500 miliónov EUR sa zvýši celkový príspevok EÚ pre Ukrajinu v rámci EPF na 3,1 miliardy EUR.

Rozsah vybavenia, ktoré sa má poskytnúť v rámci nového balíka pomoci, zodpovedá súčasným prioritám ukrajinskej vlády. Opatrenia pomoci tak zahŕňajú 490 miliónov EUR na vojenské vybavenie určené na použitie smrtiacej sily na obranné účely a 10 miliónov EUR určených na pokrytie poskytovania vybavenia a dodávok, ako sú osobné ochranné prostriedky, súpravy prvej pomoci a palivo. Obe opatrenia pomoci okrem toho zároveň umožnia poskytovanie služieb údržby a opravy vojenského vybavenia, ktoré členské štáty EÚ už darovali Ukrajine v rámci EPF.

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku

Mobilizácia ďalších 500 miliónov EUR členskými štátmi EÚ je ďalším dôkazom toho, že naďalej pevne podporujeme ukrajinské ozbrojené sily s cieľom chrániť krajinu pred eskalujúcou nezákonnou agresiou. Najnovšie nerozlišujúce útoky Ruska na ukrajinských civilistov a civilnú infraštruktúru sú ďalším dôkazom toho, že Rusko vôbec nedodržiava ľudské práva a medzinárodné právo. EÚ bude pokračovať v podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné.

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku

Kontext

Predchádzajúce opatrenia pomoci v rámci EPF určených pre Ukrajinu sa dohodli 28. februára, 23. marca, 13. apríla, 23. mája a 21. júla 2022.

Útočná vojna Ruska voči Ukrajine je hrubým porušením medzinárodného práva a spôsobuje obrovské straty na životoch a zranenia civilistov. Rusko zacieľuje svoje útoky na civilné obyvateľstvo, pričom sa zameriava na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl, úkrytov a energetickej infraštruktúry. Páchanie týchto vojnových zločinov sa musí okamžite skončiť. Voči zodpovedným osobám a ich spolupáchateľom bude v súlade s medzinárodným právom vyvodená zodpovednosť.

V súvislosti s ruskou útočnou vojnou, ako aj najnovšou eskaláciou zo strany Moskvy stojí Európska únia rozhodne po boku Ukrajiny a jej obyvateľov. EÚ neochvejne podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Ukrajina si uplatňuje svoje legitímne právo brániť sa proti ruskej agresii s cieľom opätovne získať plnú kontrolu nad svojím územím a má právo oslobodiť okupované územia v rámci svojich medzinárodne uznaných hraníc. Jadrové hrozby Kremľa, vojenská mobilizácia a protiprávna anexia Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny neotrasú odhodlaním EÚ.

Európska únia pevne stojí po boku Ukrajiny a bude jej naďalej poskytovať silnú hospodársku, vojenskú, sociálnu a finančnú podporu tak dlho, ako to bude potrebné.