Fico zase pomohol ruskému kamarátovi. Beljajev ale ľudí poslal na dlažbu

Spoločnosť Railway Casted Components dostala od premiéra štedrý darček. Po desiatich mesiacoch sa však tunel uzatvára a doplatí na to samotný štát

Peniaze im na účty nechodia od decembra, ruské vedenie s nimi nekomunikuje. A to napriek tomu, že len pred desiatimi mesiacmi spoločne tlieskali premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý im do hladovej doliny doniesol prácu.

Reč je o zamestnancoch spoločnosti Railway Casted Components. Tá dostala minulý rok desaťmilónový stimul vlády na to, aby zamestnala zhruba dvesto zamestnancov v obci Prakovce, ležiacej v okrese Gelnica so zhruba 22 percentnou nezamestnanosťou.

 

 

Desať miliónov eur dostala továreň, ktorá vyrába komponenty pre železničné podvozky ruských zákazníkov. Aj napriek tomu, že už v tom čase horel na Ukrajine konflikt a v celom regióne vládla neistá politická aj obchodná situácia.

Premiéra od štedrej pomoci pre Railway Casted Components neodradil ani fakt, že takmer identický projekt s rovnakým výrobným sortimentom a podobnými zákazníkmi v tom čase už krachoval v Dubnici. Dubnický metalurgický kombinát bol pritom otváraný s podobnou pompou a štátnym potrasením ruky.

 

Prečítajte si aj: Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

 

Prečo bol Fico tak odhodlaný Prakovčanom pomôcť? Okrem neutíchajúcej túžbe pomáhať sociálne slabým občanom pred blížiacimi sa voľbami, svoju rolu isto zohral majiteľ prakovskej továrne. Railway Casted Components patrí skupine Optifin Invest, ktorú vlastnia kontroverzní podnikatelia a sponzori SMER- SD Alexej Beljajev s Michalom Lazarom.

Štátna pomoc predstavovala daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

 

 

Firma však už po desiatich mesiacoch smeruje ku krachu. 334 z 372 zamestnancov závodu je od nového roka na nútenej dovolenke a na účty im nechodí ani sľúbených 60 percent platu.

Riaditeľka firmy Irina Mileva so zamestnancami ani odborármi nekomunikuje a tak je scenár, ktorý zrejme továreň čaká predvídateľný veľmi ľahko.

Podobne možno očakávať aj to, čo bude s dotáciami. Vynaložené na rozvoj firmy, nevedno kde a firma v konkurze s minimálnou hodnotou. Štát zrejme bude musieť vymáhať dotácie, ktoré Railway Casted Components poskytol. Tie ale v továrni nenájde. Prostriedky poskytnuté z eurofondov tak bude vymáhať v rámci infringementu aj Brusel. Na konci dňa tak účet zaplatí daňový poplatník.

 

 

Najsmutnejšie je Beljajevovo zneužitie prostých občanov z Prakoviec. Najprv ich zneužil na kampaň pre Roberta Fica, potom na prácu zdarma a získanie dotácie a na záver sa mu ešte poskladajú aj na škodu, ktorú Slovensku zase spôsobil.

Občania už za Beljajevovo priateľstvo s Ficom platia v dvoch ďalších korupčných prípadoch. Niekoľko ďalších káuz (hlavne ohľadom firmy Columbex), pritom Brusel stále vyšetruje.

 

 

Tomáš Lemešani

 

 

Čítajte viac:

Michal Lazar: Spolumajiteľ Tatravagónky, Ficov priateľ a podľa Wikileaks tunelár z podsvetia

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

DMK v Dubnici končí konkurzom. Majitelia namietajú súdne rozhodnutia

Dubnická fabrika krachuje. Obviňuje odborárov