188 srbských štátnych firiem smeruje do konkurzu. Slováci v tom vidia príležitosť

Takmer dvesto srbských štátnych firiem ide do konkurzu. Diplomacia hovorí o slovenskej príležitosť na zisk .

Vláda Srbskej republiky prijala 31. januára 2015 akčný plán, ktorý umožňuje vyhlásenie konkurzu 188 firiem z celkového počtu 512 podnikov, ktoré sú na privatizačnom zozname srbskej Privatizačnej agentúry. Očakáva sa, že prvé konkurzné konania 76 spoločností (bez jediného zamestnanca) budú likvidované do zhruba dvoch mesiacov. „Sú medzi nimi aj spoločnosti, ktoré vlastnia cenné nehnuteľnosti a môžu byť predané s dobrým ziskom správcovi konkurznej podstaty,“ hovorí pracovníčka pre ekonomické vzťahy Veľvyslanectva Slobenskej republiky v Srbsku Helena Mravíková.

Slovenské veľvyslanectvo v Belehrade slovenské firmy vyzýva k účasti na srbskej megaprivatizácii. Je to podľa úradu najvýraznejšia príležitosť, ktorá sa Slovákom v Srbsku za posledné naskytla. „Každej spoločnosti sme pripravení v rámci svojej pôsobnosti poskytovať súčinnosť v kontaktoch s príslušnými srbskými orgánmi. Informácie o aktuálnych otázkach privatizácie v Srbsku postupujeme, prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti Slovenskej republiky, na  Slovensko, aby boli k dispozícii našim subjektom zainteresovaným na privatizácii v Srbsku,“ dopĺňa Helena Mravíková.

 

Srbsko

 

Mená spoločností zúčastňujúcich sa na privatizácii majú zatiaľ dôverný charakter. Veľvyslanectvo registruje záujem slovenských spoločností o privatizáciu, ale čaká sa na sformovanie požiadaviek  Privatizačnej agentúry.

 

Čítajte aj: Slovenské firmy už podali ponuky v srbskej privatizácii. Čakajú na výsledky

 

Do privatizačného procesu sa dostáva 220 spoločností, o ktoré bol prejavený písomný záujem zo strany investorov. „S týmito záujemcami vstúpi Privatizačná agentúra do rokovaní a až po ich ukončení budú firmy vo výberovom konaní zverejnené. Zvyšných 94 podnikov, ktoré majú strategický význam pre srbské hospodárstvo, budú riešené osobitným postupom. Privatizačná agentúra však ešte nemá vytvorené vhodné formálne požiadavky, aby našla vhodných miestnych alebo zahraničných partnerov pre vykonanie predaja najlepšie možným spôsobom,“ vyveľuje Mravíková.

Medzi spoločnosti zaradené do konkurzného zoznamu patria EI Niš, Zorka Šabac, Goša zo Smederevskej Palanky, Zastava z Kragujevca, Ineks z Belehradu, Ivo Lola Ribar z Belehradu, MIN z Nišu, Janko Lisjak z Belehradu, IHP Prahovo, Fabrika oleja z Kruševca, "21. maj" z Belehradu, Prvi maj z Pirotu, Ovocinárske plantáže PKB Boleč, ďalej Šik Kopaonik z Kuršumlije, Splendid z Belehradu, Aviogeneks z Belehradu, Jugoturs a Progres z Belehradu, Patar Drapšin z Nového Sada, Želturist z Belehradu, Autosaobraćaj z Kragujevcu a početné veterinárne stanice.

Srbslá vláda vedená Aleksandrom Vučićom očakáva, že privatizácia naštartuje a oživí srbské hospodárstvo. Privatizácia prebieha pod drobnohľadom vlády, aby prebiehal transparentne a vyhlo sa chybám neúspešných privatizácií z minulosti.

„Hoci tvorba a formovanie legislatívnych podmienok v oblasti privatizácie a reštrukturalizácie štátnych podnikov predstavuje pomerne zdĺhavý proces, predsa sa formujú podmienky pre štandardné podnikateľské prostredie v procese integrácie Srbska do EÚ. To by malo motivovať aj slovenské subjekty, aby sa do srbského privatizačného procesu aktívne zapojili aj s prihliadnutím na naše tradične priateľské vzťahy,“ pokračuje Helena Mravíková.

Ako dodáva, bližšie informácie môže slovenskej podnikateľskej verejnosti v oblasti investičných projektov a hľadaní partnerov v zahraničí vrátane v Srbsku poskytnúť aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorá má podpísanú partnerskú dohodu so srbskou Agentúrou na zahraničné investície a podporu vývozu Srbskej republiky (SIEPA).“

 

 

Čítajte viac: 

V rekordnej srbskej privatizácii hrajú o štátne firmy Slováci aj Česi

Kosovo prežíva obrodu. Pre Rusov je dverami do Európy a Spojených štátov

Slovenské firmy už podali ponuky v srbskej privatizácii. Čakajú na výsledky