Slovenská pošta chce byť virtuálnym operátorom. Najala top manažéra z Telekomu

Peter Helexa prišiel do Slovenskej pošty zo Slovak Telekomu, kde bude mať na starosti marketing, predaj korporátnym zákazníkom a elektronické služby.

Slovenská pošta vo svojej snahe preraziť na nových trhoch nezaháľa. Jedným z trhov, kde chce hľadať nové zdroje príjmov, je aj telekomunikačný trh. A práve z tohto segmentu si k sebe zobrala výraznú posilu. Na pozíciu podpredsedu predstavenstva totiž najala topmanžéra zo Slovak Telekomu Petra Helexa. Ten v telekomunikačnom gigante zastával pozíciu riaditeľa pre stratégiu a rozvoj nového podnikania.

Helexa sa stal podpredsedom predstavenstva koncom júla tohto roku. Na starosti bude mať marketing, predaj korporátnym zákazníkom a elektronické služby Slovenskej pošty. Ide teda presne o tie oblasti, ktoré majú pomôcť pošte nahradiť výpadky po strate monopolného postavenia na trhu.

"Očakávame, že pán Helexa v našej spoločnosti pozitívne zúročí svoje viac ako 12-ročné skúsenosti z oblastí stratégie, projektového a programového riadenia, biznis developmentu, fúzií a akvizícií, rozvoja nového podnikania a firemnej transformácie," uviedla pre biztweet.eu hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Rokovania s operátorom


Peter Helexa v čase pôsobenia v Telekome

V čase Helexovho pôsobenia v Telekome prešla spoločnosť významnými zmenami, keď sa pre pokles príjmov z tradičného telekomunikačného biznisu musela hľadať nové zdroje v iných segmentov a pustila sa do nákupov iných firiem vrátane IT spoločnosti PosAm alebo prevádzkovateľa digitálnej televízie Digi TV.

Slovenská pošta nedávno potvrdila, že má záujem stať sa virtuálny operátorom, pričom ráta s viac ako sto tisíc zákazníkmi. Práve tu by sa mohli Helexove skúsenosti z Telekomu pošte zísť. Podľa Hospodárskych novín rokuje pošta s najmladším mobilným operátorom Swan, ktorý vydražil mobilné frekvencie len nedávno.

Nové služby

Vylúčené nie sú ani akvizície v iných segmentoch. Slovenská pošta totiž podobne ako Telekom potrebuje nové zdroje príjmov. Zo ziskových poštových služieb ako hybridná pošta a doručovanie balíkov jej totiž budú čoraz viac ukrajovať konkurenti a jej zostane len nevýnosný biznis s tradičnými listovými zásielkami, ktorých objem navyše z roka na rok klesá.

Pošta už preto začala robiť odpočty plynu, v spolupráci s Poštovou bankou ponúka finančné služby a vybaviť sa u nej dajú aj úradné dokumenty. Medzi oblasti, na ktoré sa chce štátne akciovka zamerať, patria podľa jej slov služby v oblasti finančníctva, poisťovníctva, telekomunikácií, energetiky ako aj moderné elektronické služby.

 

Autor: Lukáš Kvašňák

 

Čítajte viac:

Slováci prestali likvidovať muníciu. VOP Nováky robia pre cudzincov

Virtuálny operátor zavádza zákazníkov. Slovenská pošta je len ďalším vtipom

O čom sa hovorí: Slovak Telekom údajne pokukuje po IT firme Lynx