Ruské investície na Slovensku sankciami netrpia

Floskula proruských politikov o tom, že pre sankcie voči Rusku trpia investície Rusov na Slovensku, nie je pravdivá. Biznis sa zvládol prirodzene oživiť a ruským firmám sa pod Tatrami darí.

„Sankcie nepriniesli absolútne nič v citlivých témach, ktoré mali ovplyvniť,“ kritizoval sankcie Európskej únie voči Rusku ešte expremiér Róbert Fico. V súčasnosti sú kritikmi sankcií hlavne Andrej Danko s ďalšími národniarmi, extrémne pravicoví Kotlebovci, ale aj niektorí poslanci Smeru-SD.

Opakujú, že sankcie nijak Rusko nezasiahli a naopak zastavili investície firiem z Ruskej federácie na Slovensku. Ako však ukazuje analýza Biztweetu s použitím dát agentúry Finstat, ani jedno z týchto tvrdení nie je pravdivé.

Sankcie voči Rusku boli uvalené pre jeho vojenskú intervenciu na Ukrajine. Ruská federácia napadla svojho suseda a násilím ovládla niektoré časti východnej krajiny, vrátane polostrova Krym.

Tí, čo tvrdia, že sankcie iba poškodili európskych exportérov, ale Rusi ich nijako nepocítili, klamú, alebo nepoznajú fakty.

Ruský rubeľ oslabuje tak prudko, že nepomohli ani intervencie ruskej centrálnej banky. Krajinu trápi vysoká inflácia a brutálny rast úrokov z úverov. Ruské spoločnosti stratili možnosť refinancovania na kapitálových trhoch a kľúčové projekty preto musí dotovať vláda v Moskve. V kombinácii s poklesmi cien ropy tak ruská ekonomika nevyzerá, že by ju mali čakať svetlé zajtrajšky.

Ďalším argumentom kritikov sankcií býva to, že nimi poškodzujeme nielen slovenských exportérov do Ruska, ale aj ruských investorov, ktorí mohli na Slovensku vyrábať zisky, prinášať kapitál, či pridanú hodnotu a zamestnanosť. Ani na tomto tvrdení nie je veľa pravdivého.

Čítajte aj:

11 najlepšie zarábajúcich reťazcov. Kto je kráľom Slovenska?

Online porovnávač poistiek Klik expanduje na Slovensko

Kerex bude v Michalovciach hľadať nových ľudí

Sankcie, ktoré v postupných sprísňujúcich balíčkoch európske štáty ako trest za vojenský akt na Ukrajine voči Rusku uvalili, sa na investíciách Rusov na Slovensku prejavili v roku 2016. Tržby firiem s ruským štatutárom na Slovensku klesli medziročne o 22 percent a ich obraty sa prepadli o 15 percent. Nutno však dodať, že rok predtým Rusi na Slovensku sankcie nepocítili a rast v roku 2017, straty z 2016 dokonale vymazal.

Rok po prepade rástli tržby ruských firiem na Slovensku presne o 22 percent a dosiahli 1,7 miliardy eur. Obraty narástli o 16 percent čím predčili úroveň prepadu z roku 2016 a dosiahli 994 miliónov eur. Rasty hospodárskych výsledkov firiem tak v čase vyrovnali, alebo dokonca predčili straty z obdobia bezprostredne po uvalení sankcií.

Na Slovensku funguje 1839 firiem s ruským štatutárom. Tých je 2977. Majetok ruských firiem je však koncentrovanejší. Firmy majú dohromady len 130 konečných užívateľov výhod.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb