Americký sen trafikanta Ľubomíra Jahnátka

Ľubomír Jahnátek bude určovať pravidlá hry v multimiliardovej energetike a telekomunikáciách. Po spanilej kariérnej jazde si splnia svoj americký sen ďalší známi a blízki tohto politika.

„O niekoľko konských dĺžok pred protikandidátmi“. Tak hodnotil Jahnátka po výbere nového šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Robert Fico. Trocha tak poodhalil preferenciu, ktorú sa vládny Smer-SD zúfalo pokúšal ukryť.

Nominácia Ľubomíra Jahnátka prišla zo strany Zväzu miest a obcí Slovenska. Ten však bezvýhradne ovláda Ficova strana. Zákon naviac prikázal Jahnátkovi vzdať sa členstva v Smere. Stranícka knižka však podobne ako u mnohých iných štátnych úradnikov predstavuje formalitu.

O tom, aký nezávislý bude úrad rozhodujúci o pravidlách v energetike, čo to naznačilo, že Jahnátka presadzoval šéf Železiarní Podbrezová a dlhoročný sponzor Smer-SD Vladimír Soták. Proti srsti nebol ani ďalším podnikateľom, ktorí sú známi blízkosťou k Smeru.

Nutno poznamenať strane, ktorá je dlhé roky podozrievaná z toho, že ide energetickým skupinám na ruku. Pripomeňme napríklad predaj časti SPP, kedy vláda nechala odhad ceny vlastného predávaného majetku vypracovať samotnému kupcovi

Iste, bývalý minister hospodárstva a manažér niekoľkých chemických podnikov, vie o čo sa v energetike jedná. Problémom je nie jeho profesionálna, ale morálna pripravenosť.

V čase, kedy ÚRSO obrovskou kauzou premrštených cien energií zarazila prakticky všetkých obyvateľov, hovoril premiér o nutnosti oslobodiť úrad od vplyvu súkromných firiem. Ako to myslel však po pár mesiacoch ukazuje.

V čele regulátora je Ľubomír Jahnátek iba pár dní a už stíha pripomenúť, čím bola jeho posledná účasť vo vláde povestná.

Čítajte aj ďalšie komentáre autora:

Výboh ako vizitka Slovenska. Kontakty na najvyššie miesta stále fungujú

Vrece zemiakov ministrom. Plavčan je vrcholom farizejstva

Lásky kapitána Danka. Vzor našiel v palici

Ako uviedol denník Sme, už pár hodín po vymenovaní do čela ÚRSO vymenoval Jahnátek za šéfku sekcie cenovej regulácie svoju poslaneckú asistentku Slávku Janošíkovú. Tá prišla o prácu po tom, čo sa Jahnátek podľa zákona musel vzdať poslaneckého mandátu.

Práve trafikami bol Ľubomír Jahnátek preslávený aj na stoličkách ministra poľnohospodárstva a hospodárstva.

Na vysoké úradnícke miesta vtedy nominoval napríklad synovca Lukáša Peška, či neter Petru Bohunovú. Riaditeľom útvaru pre implemetáciu eurofondových programov a šéfom pozemkového fondu na ministerstve poľnohospodárstva sa stal Marek Gocník bez skúseností z podobných oblastí, ktorý zhodou okolností pochádzal z Komjatic, odkiaľ pochádza aj Jahnátek.

Ďalšími úspešnými susedmi z Komjatíc boli Ľudovít Koppan, ktorý šéfoval sekcii auditu na poľnohospodárstve a kontrole na hospodárstve, či krstné deti Ľubomíra Jahnátka - Ľudovít a Michal Gráfovci, ktoré pracovali na oddelení spracujúcom eurofondové projekty.

Nuž, čo dodať. Ľubomír Jahnátek si po boku Roberta Fica žije svoj americký sen. A na ÚRSO z neho nechá kúsok ochutnať aj ľudí okolo seba. Snáď sa na to neposkladajú všetci.

 

Tomáš Lemešani

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme