Kažimír chce posilniť obchodovanie s cennými papiermi. Nevylučuje zmeny zákonov

Štát chce oživiť kapitálový trh. Zvažuje preto legislatívne úpravy, ktoré by vytvorili možnosť zvýšiť objem obchodovania, či realizovať historickú IPO.

„Legislatívne úpravy sa práve v tomto období opätovne diskutujú s profesnými asociáciami s cieľom vytvoriť kapitálový trh atraktívnejší nielen pre emitentov, ale v prvom rade pre investorov. Je potrebné využiť všetky dostupné nástroje vrátane legislatívnej úpravy, ktoré by skutočne mohli viesť k vytvoreniu efektívnejšieho kapitálového trhu,“ konštatuje pre Biztweet tlačový odbor ministerstva financií.

Podľa rezortu vedeného Petrom Kažimírom je prostredie pre obchodovanie s cennými papiermi na Slovensku štandardné. Má však malé chyby krásy, ktoré nedovoľujú prudší rozvoj obchodovania. Na tie dlhodobo poukazuje hlavne Burza cenných papierov v Bratislave. Tá už roky nevie oživiť obchodovanie a smeruje k červeným číslam.

„Úprava burzových poplatkov je plne v kompetencii Burzy cenných papierov v Bratislave, a.s. a Ministerstvo financií SR výšku burzových poplatkov ani neschvaľuje. Pre celkové zlepšenie fungovania kapitálového trhu je potrebná interakcia účastníkov trhu v rámci celej infraštruktúry finančného trhu,“ uvádza ministerstvo financií.

Čítajte aj:

Bratislavská burza rastie, sťažuje sa však na podmienky

Slováci doručili Bruselu zoznam opráv eurofondov. EÚ dá do jesene vedieť, či doplatí eurofondy

Slováci zaplatili daňové licencie. Kažimír čaká sto miliónov naviac

Štát chce burze pomáhať hlavne technickými odporúčaniami k zmene infraštruktúry kapitálového trhu.
Burza by však uvítala hlavne vhodné podmienky pre prvotnú verejnú ponuku akcií IPO. Veľkou šancou pre burzu bola chystaná verejná ponuka akcií Slovak Telekomu. Majoritným akcionárom Deutsche Telekom, bolo nakoniec rozhodnuté o priamom odkúpení akcií dcérskej firmy.

„Pre úspech ďalšieho nasledujúceho IPO je potrebné vziať si poučenie z dôvodov nerealizácie predošlých prvotných ponúk, predovšetkým je potrebné zabezpečiť vhodnejšie prepojenie investorov s budúcim IPO. Treba však myslieť aj na skutočnosť, že nie každé IPO prispeje k zásadnému zlepšeniu obchodovania na burze cenných papierov, veľa bude závisieť od parametrov danej emisie akcií a celkovej atraktívnosti domáceho kapitálového trhu,“ dodáva rezort financií.

 

Biz

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme