Jobs: Diktátor alebo inšpirácia?

Pre niekoho predstavuje Apple sektu, pre iného zas značku, ktorá zmenila svet. Pre oba tábory je však zakladateľ spoločnosti Steve Jobs fenoménom IT priemyslu.

 Práve Jobs totiž stojí nielen za technologickým posunom Apple, ale aj biznis modelom, ktorý predstavuje bezodnú studnicu spotrebiteľského žmýkania. 

Americký inovátor to myslel s každým projektom vážne, mal čuch na šikovných spolupracovníkov a vždy vedel o slabinách konkurencie. Jeho podnikateľský talent zatienilo snáď len jeho ego.

Mal len dvadsaťjeden rokov, keď spolu so Stevom Wozniakom zmenil podobu počítačového sveta.

Steven Paul Jobs sa narodil 24. februára 1955 v San Franciscu. Ako to už býva, výnimoční ľudia nemali ľahké detstvo. Platí to aj u Jobsa. Jeho pôvodná rodina ho krátko po narodení poskytla na adopciu. Jeho rodičmi sa stali Paul a Clara Jobs, ktorých potom považoval za svojich jediných rodičov.

Hoci okolie Stevena Jobsa nútilo študovať a pracovať na sebe, on mal už v mladom veku v hlave jasno. Vysokú školu opustil a šiel zarábať. S jasným cieľom. Aby mal peniaze na vlastný projekt. Ten však začal opäť nezvyklým spôsobom.

V roku 1974 nastúpil do legendárnej firmy Atari, ktorá vyrábala herné zariadenia. Tu zarobil peniaze nie na rozbeh vlastnej firmy, ale na cestu sebapoznávania v Indii. Avšak pozor, tá bola súčasťou jeho biznis plánu. Po návrate z Indie sa síce vrátil k Atari, avšak už v apríli 1976 založil spolu so Stevom Wozniakom firmu Apple.

Steve Jobs

Cieľ bol jednoznačný. Urobiť z vtedy vedeckého sci - fi prístroje počítača, spotrebič užitočný kdekoľvek, aj v domácnostiach.

Prvý prototyp zostrojila dvojica géniov v Jobsovej garáži pričom na rozjazdy firmy získali peniaze predajom Jobsovho Volkswagenu a Wozniakovej vedeckej kalkulačky. Teda aspoň podľa legendy.

V roku 1983 Jobs prvýkrát ukázal jeho špeciálne zručnosti aj čo sa týka vedenia firmy. Z Pepsi-Coly pretiahol manažéra Johna Sculleyho, ktorého dosadil na pozíciu CEO. Údajne mu vtedy povedal: "Keď zostaneš u Pepsi, všetko čo dokážeš bude, že predáš viac cukrovej vody deťom. Keď prejdeš k Applu, môžeš zmeniť svet."

V roku 1983 predstavil Apple počítač Lisa. Hlavným Jobsovým tromfom sa však mal stať Macintosh. Práve preto, že sa vďaka jednoduchému užívateľskému prostrediu mal stať masovou záležitosťou.

Macintosh sa stal veľkým hitom, avšak Sculley začal cítiť, že večne inovatívny a technicky elegantný Jobs má negatívny dopad na vyššie ceny a tým aj predaj Apple. Postupne sa mu tak podarilo odstaviť Jobsa od moci vo firme, ktorú sám zakladal.

Po odchode z Applu Steve Jobs založil spoločnosť NeXT Computers. Spoločnosť sa však nepresadila a dá sa povedať, že dopadla fiaskom. Ani to však tajomného čudáka Jobsa nezrazilo do kolien.

Čítajte aj:

Bratia Kochovci: sponzorské srdce republikánov

Larry Ellison: Pravý americký sen

Warren Buffett: Mág, ktorý nerobí rozdiely

V roku 1986 založil spoločnosť Pixar. Do roku 2006 získali jej kreslené filmy (napríklad Príbeh hračiek, Život chrobáka, Príšerky, s.r.o., Rodinka Úžasných) na tržbách celkom cez tri miliardy dolárov.

V roku 1996 sa Jobs vrátil do Applu. To preto, že Apple kúpil NeXT - neúspešnú firmu avšak s prevratným know - how. Steve Jobs sa dostal späť do vedenia spoločnosti. Nákup NeXT mal pre Apple význam predovšetkým vďaka pretvoreniu NeXTStep na Mac OS X.

Apple potom pod vedením Jobsa zachytil moderné trendy a presadil sa v oblasti predaja hudby cez internet v podobe iTunes Music Store alebo predaja populárneho prehrávača iPod.
S geniálnymi nápadmi neprestal prichádzať ani po tom, čo mu bola diagnostikovaná rakovina. Hoci ho čím ďalej tým viac oslabovala, nedal to na seba poznať. Naopak zvýšil pracovné úsilie a na podriadených bol tvrdší ako kedykoľvek predtým. Tí ho preto neznášali a dodnes o ňom hovoria ako o najhoršom nadriadenom, aký vo svetových spoločnostiach existoval.

Jobsa nakoniec neporazili nadriadení, podriadení, konkurencia ani doba. Nezvládol boj so svojou chorobou. Vo veku 56 rokov zomrel v roku 2011. Tesne pred tým v Apple rezignoval. Firma však ďalej ťaží z jeho plánov, ktoré stihol odložiť pre svojic nasledovníkov do šuplíka. Z inovatívneho myslenia, odvahy a sebadôvery by si však z pána Jobsa mal brať príklad každý začínajúci podnikateľ.

 

 

Biztweet