Křetínského problémy v Poľsku: baniam PG Silesia hrozí prepúšťanie

Poľské bane Daniela Křetínského PG Silesia podľa odborov nečaká dobrá budúcnosť. Dianie na trhu hrozí stratou odberateľov a prepúšťaním.

Situácia na trhu s uhlím je u severných susedov ťažká. Ruka v ruke s ekologickými investíciami v energetických podnikoch postupne klesá dopyt po uhlí. Podnik, ktorý ovláda Energetický a priemyselný holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínského má vraj dlhové problémy a hrozí mu strata klientely.

"Máme zimu a predávame zásoby uhlia. Otázkou však zostáva, koľko z týchto zásob je naozaj v uhoľných spoločnostiach a aká časť z nich slúži ako zástava banke," povedal pre wnp.pl šéf odborov PG Silesia Dariusz Dudek. Budúcnosť firmy podľa neho ohrozuje reštrukturalizácia poľského energetického trhu, keď štát obchod centralizuje do rúk malej skupiny domácich firiem.

Pre rok 2017 plánuje PG Silesia vyťažiť asi dva milióny ton uhlia. Firma dodáva uhlie najmä elektrárniam Rybnik, o ktorú sa v záujme pokrytia produkcie PG Silesia zaujímal aj samotný EPH a elektrárne Połaniec. Obe firmy v súčasnosti vlastní francúzska skupina Électricité de France (EDF). Tá však z Poľska odchádza, pričom ju poľská vláda tlačí k odpredaju do rúk domácich spoločností.

O väčšinu aktív prejavujú záujem štyri poľské štátne alebo pološtátne energetickej skupiny - PGE, Enea, Energa a PGNiG Termika. Tie disponujú vlastnými baňami alebo dohodami so štátnymi dodávateľmi uhlia. Trebárs elektráreň Połaniec je krok od podpisu kúpnej zmluvy s podnikom Enea. Firma už vopred odkazuje PG Silesia, že bude spolupracovať výhradne so štátnymi podnikmi. Podľa Čechov to nie je férové, firma totiž počas posledných šiestich rokov vytvorila 1300 pracovných miest.

Čítajte aj:

Elektrárne prehrali boj o Gabčíkovo. Pokračujú však v arbitráži

EPH finišuje s vlastníckymi zmenami

ÚRSO: Zavedenie nových poplatkov za plyn je v poriadku

Pri obmedzení energetického trhu budú jedinými neštátnymi spotrebiteľmi uhlia elektrárne skupiny Veolia a Fortum. Až na elektrárne v Poznani a Lodži však tieto skupiny prevádzkujú skôr menšie elektrárne a teplárne.

Vedenie EPH problémy v Sliezsku odmieta. V PG Silesia, v súčasnosti pracuje 1780 zamestnancov, vrátane prepojenej spoločnosti MSE. Žiadne zásadné zníženie počtu zamestnancov nie je podľa hovorcu EPH Daniela Častvaja v túto chvíľu aktuálne.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného