Žitňanská chce sudcov vyberať centrálne. Ušetrilo by to čas

Výberové konania na sudcov by sa mohli zrýchliť. Súčasný problém s dlhotrvajúcim výberom nových adeptov na talár má vyriešiť novela zákona.

Súčastné bezpečnostné previerky sudcov spomaľujú výberové konania nových adeptov na stoličky v kľúčovej spoločenskej profesii natoľko, že na nich musia neotvorené spisy čakať aj viac než rok.

Hlavnou príčinou je okrem zahltenia súdov množstvom byrokratických povinností komplikoaný výber nových sudcov spojený s bezpečnostnou previerkou Národného bezpečnostného úradu.

„Bezpečnostné previerky pre nových sudcov po absolvovaní výberových konaní sa vykonávajú od 1. septembra 2014. Previerky aj s prerokovaním v súdnej rade trvajú okolo 9 mesiacov,“ popisuje súčastný schvaľovací mechanizmus hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Lucia Žitňanská

Rezort justície vidí riešenie ako skrátiť lehotu od výberového konania po vymenovanie za sudcu v centralizovanom výbere sudcov. Zavedenie modelu centrálneho hromadného výberového konania je jedným z cieľov pripravovanej novely zákona o sudcoch a prísediacich. Tá by do medzirezortného pripomienkového konania mala byť predložená v priebehu nasledujúcich dní.

„Práve spomínané zavedenie modelu centrálneho hromadného výberového konania by mohlo odstrániť negatívum, ktorým je potreba ,,vyčkávania“ s obsadením voľného miesta sudcu v dôsledku potreby realizácie jednotlivých výberových konaní a s tým spojeného následného zabezpečovania podkladov pre posúdenie sudcovskej spôsobilosti uchádzača, nakoľko uvedené by bolo už v momente kedy sa uvoľní miesto sudcu hotové,“ vysvetľuje Bubla.

Čítajte aj:

Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

Lucia Žitňanská pre biztweet: Štefan Harabin bol najsilnejší za prvej vlády Roberta Fica

---

Skutočný počet sudcov na súdoch je podľa posledných údajov 1 255, vo výkone ich je 1 211. Priemerná dĺžka súdneho konania v občianskoprávnych veciach v roku 2014 predstavuje 12,06 mesiacov a v roku 2015 bola dĺžka súdneho konania 14,41 mesiacov. Uvedená dĺžka konania je počítaná z právoplatne vybavených vecí, za ktoré bol vyhotovený štatistický list. Najvyšší nárast dĺžky súdneho konania bol zaznamenaný v sporoch občianskej povahy. V roku 2014 dĺžka súdneho konania bola 11,36 mesiacov a v roku 2015 14,06 mesiacov, čo predstavuje nárast o 2,7 mesiaca.

 

 

 

Biztweet

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného