Fico to s Kiskom nemá ľahké. Prezident nesúhlasil s neobvyklým počtom zákonov

Zatiaľ čo predošlé vlády pod taktovkou Roberta Fica mali na hrade partnera Ivana Gašparoviča, ktorý bol akýmsi liberom SMER-SD, Andrej Kiska robí vládnym poslancom vrásky na čele. Výhrady mal už k 30 zákonom.

Zatiaľ čo predošlé vlády pod taktovkou Roberta Fica mali na hrade partnera Ivana Gašparoviča, ktorý bol akýmsi liberom SMER-SD, Andrej Kiska robí vládnym poslancom vrásky na čele. Výhrady mal už k 30 zákonom.

Zatiaľ čo Gašparovič prakticky podpisoval jeden vládny návrh zákona za druhým, Kiska si dovoľuje prejavovať vlastný názor, prípadne reagovať na tlak verejnosti.

Andrej Kiska

Andrej Kiska robí vládnym poslancom vrásky na čele. Výhrady mal už k 30 zákonom.

 

Medzi 18 vrátenými zákonmi figurujú napríklad zákon o štátnej službe, o sociálnych službách, o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, o slobode náboženskej viery, o rokovacom poriadku Národnej rady, či o verejnom obstarávaní. Všetky vrátené normy boli teda významnými legislatívnymi návrhmi a zákonmi, na ktorých vládne strany program stavajú.

Čítajte aj:

Ivan Štefunko: Prezidenta určite na nič nelanárim

Kiskove nejasné kľučky a chýbajúca odvaha

Kiska je rocková hviezda a Fico prepadák. Sociálne siete žijú vlastným životom

--

Do tejto kategórie iste spadá aj 12 nepodpísaných zákonov Andreja Kisku. Prezident odmietol schváliť úpravu o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka, či zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia.

Hoci k neschváleniu zákona vetovaného prezidentom dochádza len výnimočne, zopár sa ich nájde. Na prelomenie veta prezidenta je totiž potrebný súhlas minimálne 76 poslaneckých hlasov. Vrátenie alebo nepodpísanie zákona naviac vzbudzuje verejnú diskusiu, ktorá pri prekladaní zákonov vlád Roberta Fica často chýbala.  

 

Biz

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného