Kočnerove esemesky prešetruje prokuratúra

SMS správy a email správy novinárov, ktoré zverejnil neznámy zdroj a odprezentoval ich kontroverzný podnikateľ Marián Kočner sú predmetom policajného vyšetrovania. Prokuratúra skúma kto a ako sa k obsahu správ dostal.

SMS správy a email správy novinárov, ktoré zverejnil neznámy zdroj a odprezentoval ich kontroverzný podnikateľ Marián Kočner sú predmetom policajného vyšetrovania. Prokuratúra skúma kto a ako sa k obsahu správ dostal.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky ešte 25. 10. 2016 poskytla prísľub, že posúdi trestnú vec, na ktorú upozornili niektoré média, obávajúce sa, že únikom interných informácii bude v ohrození aj nezávislosť a datová bezpečnosť ich firiem. Šlo hlavne o štátnu RTVS.

Prokuratúra sľúbila preverit oprávnenosť alebo neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi. Podľa generálnej prokuratúry je však predmetom skúmania aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi.

Prípad už má na stole konkrétny prokurátor. „Vec bola postúpené Krajskej prokuratúre BA na ďalší zákonný postup. Vo veci sa koná,“ konštatuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Andrea Predajňová.

Marián Kočner

SMS správy a email správy novinárov, ktoré zverejnil neznámy zdroj a odprezentoval ich kontroverzný podnikateľ Marián Kočner sú predmetom policajného vyšetrovania.

 

Kontroverzný podnikateľ spájaný s podsvetím a podozrievaný z daňových podvodov Marián Kočner predložil údajné dôkazy o tom, že exminister vnútra Daniel Lipšic a poslanec Gábor Grendel nelegálne zverejnili v roku 2012 informácie o Kočnerových podozrivých bankových operáciách v Privatbanke.

Kočner tvrdí, že Lipšic posúval spriazneným novinárom informácie z vyšetrovacích spisov. Odprezentoval tiež internetovú stránku, kde je zverejnená údajná časť komunikácie Gábora Grendela s novinármi. Tá má dokazovať, že žurnalisti sú „bábkami v rukách politikov“.

„Viem odpovedať len za seba áno, je to moja komunikácia s Grendelom v HN, Lipšic bol jedným z mnohých (Sulík, Fico, Banášová), ktorí nám písali pravidelný stĺpček,“ potvrdil Biztweetu pravosť zverejnenej komunikácie s Gáborom Grendelom komentátor Arpád Soltész.

Čítajte aj:

Záhadný Kočnerov zdroj pochádza zo Stropkova

Bytovka Glance House napokon končí v konkurze

Výročie obsadenia Markízy: mafia, korupcia a klientelizmus

--

Je pravdou, že veľká časť komunikácie ukazuje na časté podsúvanie informácií žurnalistom. Veľká časť komunikácia je však bežnou pracovnou korešpondenciou, alebo ju nemožno bez poznania kontextu pochopiť.

„Manipulovali informáciami, ktoré nemali z oficiálnych zdrojov,“ povedal na tlačovke Marián Kočner. Stránka lipsicovestado.info je podľa neho dôkazom toho, že novinári sú rovnako podlí ako politici a je tiež obrazom najhlbšieho úpadku novinárskej nezávislosti, cti a etiky. Na príkaz generálnej prokuratúry bola stránka znefunkčnená.

 

Biztweet

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454