Pravý charakter? Miliárd sa vzdali, aby pomohli ľudstvu

Farmaceutický biznis je známy krutosťou vysokých marží. Dvojica miliardárov z tohto odvetvia sa však dobrovoľne vzdala nepredstaviteľných peňazí. Zachránila milióny životov.

Farmaceutický biznis je známy krutosťou vysokých marží. Dvojica miliardárov z tohto odvetvia sa však dobrovoľne vzdala nepredstaviteľných peňazí. Zachránila milióny životov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je pre vysoké marže a umelé poplatky zdravotných poisťovní až 90 percent  všetkých liekov sveta používaných iba 15 percentami bohatšej svetovej populácie. Obchod s ľudským zdravím je podľa kritikov často hračkou biznisu a na životy reálnych ľudi nemyslí.

Jonas Salk a Albert Sabin s tým súhlasili. Vzdali sa preto patentov, ktoré by im priniesli závratné zisky. Obaja lekári oslobodili generácie detí od hrôz detskej obrny. Obaja lekári sa v záujme záchrany ľudských životov vzdali miliard dolárov.

Jonas Salk, sa narodil 28. októbra 1914 v New Yorku. Už ako 13ročný bol vďaka mimoriadnemu talentu prijatý na Townsend Harris High School. Townsend Harris bol pre nadaných študentov, ktorí nemali prostriedky alebo rodinné pomery, aby navštevovali ekvivalentné súkromné americké školy.

Sabin Salk

Fatmaceutický biznis je známy krutosťou vysokých marží. Dvojica miliardárov z tohto odvetvia sa však dobrovoľne vzdala nepredstaviteľných peňazí. Zachránila milióny životov.

 

Po trojročnom štúdiu štvorročného študijného plánu pokračoval na City College of New York.  Jeho ďalšou, stále ešte tínedžerskou zastávkou bola New York University School of Medicine. Na rozdiel od spolužiakov, ktorí chceli byť lekármi, on sa zameriaval na biomedicínu a snil o veľkom prevratnom objave.

Ten prišiel až o pár rokov, po jeho výskume na Francisovom laboratóriu na University of Michigan. Francis sa zaoberal výskumom chrípkového vírusu. Pre dobré výskedky sa Salk dostal až na pozíciu šéfa celej fakulty. Prvým krokom ako šéfa prestížnej fakulty aj laboratória bol výskum vakcíny proti chrípke. Keď o Salkovi hovoríme v pozitívnych súvislostiach, nutno v rámci objektivity vysloviť aj kontroverznosť jeho výskumu, keď protichrípkové vakcíny testoval na duševne chorých pacientoch v ústavoch.

Ďalším krokom je založenie vlastného laboratória na University of Pittsburgh School of Medicine. V rámci tejto práce bol vyzvaný, aby pracoval na vývoji vakcíny proti detskej obrne v Národnej nadácii pre detskú obrnu. V tej dobe, bola detská obrna jedným z najrýchlejšie sa šíriacich civilizačných ochorení. Počet pacientov s obrnou vyrástol z 27 tisíc prípadov v roku 1916 na takmer 60 tisíc v roku 1952. Šíriaca sa choroba ovplyvňovala aj verejný život, keď rodičia nechceli svojim deťom dovoliť vychádzky von a šírila sa paranoja. 

Salk uspel a zase preukázal jeho kontroverznú povahu. V záujme vedy testoval vakcínu aj na vlastných deťoch. V roku 1954 už testovacie vzorky so súhlasom vlády rozšíril medzi 1,8 milióna detí. Rok na to sa preukázalo, že naozaj funguje.

Čítajte aj:

Elon Musk: Vynálezca s mimoriadnými schopnosťami v biznise

Všetko o Trumpovi: aká je hodnota majetku nového prezidenta USA?

---

Zo Salka bola automaticky celebrita a očakávalo sa, že aj veľký boháč. Na otázku, kto je majiteľom prevratného patentu odpovedal svojsky. "No, ľudia, povedal by som. Neexistuje žiadny patent. Mohli by ste patentovať slnko?".

Doktor a vynálezca sa rozhodol neregistrovať patent vakcíny. Vedel, že ak by tak spravil, vyvolal by zvýšenie predajnej ceny tohto lieku. S predpokladom vtedy obvyklého dvadsaťročného patentu by si pritom registráciou patentu zarobil 2,2 miliardy dolárov.

Podobným dnes asi nepredstaviteľným altruistom je Salkov kolega Albert Sabin. Ten pracoval na ďalšom vývoji vakcíny. Dosiahol to, že ju bolo možné deťom aplikovať ústne, nie injekčne. Práve Sabinova vakcína sa stala celosvetovým štandardom.

Jeho prípadný patent by mu priniesol 5,3 miliardy dolárov. On to však odmietol a podmienil vývoj voľným a bezplatným šírením vakcíny prostredníctvom vlád a neziskových organizácií.

 

 

 

Biz

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454