Ficov návod ako podviesť štát: podpíšte bezcenné memorandum

Výsmech do tváre vlád Roberta Fica a absolútna nemohúcnosť zákonodarcov. Štátny orgán dokázal porušenie podmienok pre udelenie pomoci zo strany U.S.Steel Košice. Štát však v pomoci podniku pokračuje a neuvažuje o žiadnych krokoch voči oceliarom

Výsmech do tváre vlád Roberta Fica a absolútna nemohúcnosť zákonodarcov. Štátny orgán dokázal porušenie podmienok pre udelenie pomoci zo strany U.S.Steel Košice. Štát však v pomoci podniku pokračuje a neuvažuje o žiadnych krokoch voči oceliarom.

Zatiaľ čo v roku 2013 Robert Fico zásoboval média správami o tom, ako horúčkovito prehovára vedenie U.S.Steel Košice, aby firma zo Slovenska neodišla, dnes je pre jeho vládu téma U.S.Steelu a kontroverzného chovania továrne témou, ku ktorej sa napriek naliehavosti niekoľko mesiacov nevyjadril.

To, na čo mesiace upozorňovali média, potvrdila v júli inšpekcia štátneho úradu. Podľa záverov inšpekcie Inšpektorátu práce si U.S.Steel Košice nesplnil podmienku vopred prerokovať so zástupcami zamestnancov stav, štruktúru, predpokladaný vývoj zamestnanosti a plánované opatrenia. K tomu ho zaväzuje Zákonník práce aj platná kolektívna zmluva.  

Napriek evidentnému a už aj potvrdenému porušeniu memoranda s vládou z roku 2013, košickí oceliari ďalej čerpajú pomoc, ktorú mali na oplátku za dnes už porušené záväzky čerpať.

Vláda sa v rámci memoranda z roku 2013 zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur po dobu 15 rokov. U.S.Steel tak získa štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti.

Inšpektorát práce Košice vyhodnotil konanie spoločnosti voči odborovým zväzom za nepostačujúce

 

Štát ďalej spolufinancoval nákup nových kotlov košických oceliarní, tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Vláda Roberta Fica prisľúbila aj ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií v U.S.Steel Košice.

V roku 2014 začalo aj šesťročné obdobie, kedy košické železiarne dostanú každý rok milión eur ako kompenzáciu za nízke ceny emisných povoleniek ETS. Peniaze dostáva aj napriek výraznému nárastu cien.

Milióny eur z daní bežných občanov, ovplyvnenie legislatívnych pravidiel a zatváranie očí pred trhovými negatívnymi vplyvmi vymenil Robert Fico za kampaň o tom, ako zachránil tisíce oceliarskych pracovníkov, ktorým hrozilo v prípade odchodu Američanov prepúšťanie. Ani fotografie premiéra v oranžovej veste a ochrannej prilbe pri podpise memoranda však nezabránilo prepúšťaniu stoviek zamestnancov, ku ktorému dochádza dnes. Firma prepúšťa každý mesiac toľko ľudí, aby nemusila nahlásiť hromadné prepúšťanie. Vďaka pravidelnosti však dochádza k takému postupnému prepúšťaniu zamestnancov, ktoré nemožno nazvať inak ako hromadné.  

„Stále platí memorandum z roku 2013, ktoré udržalo amerického vlastníka na Slovensku, situáciu v podniku stabilizovalo a zabránilo hromadnému prepúšťaniu. Ministerstvo hospodárstva však nie je jeho garantom,“ odpovedá na otázky biztweetu hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Podstatou memoranda neboli podľa rezortu finančné príspevky, ale záruky stability prostredia v oblastiach, ktoré majú dosah na fungovanie oceliarne, napríklad oblasť životného prostredia a dosahy schémy obchodovania s emisiami Európskej komisie. Oblasť zamestnanosti aj prípadný zásah do dohodnutého memoranda je prípadné revidovanie znenia memoranda podľa rezortu, ktorý v roku 2013 vystupoval spolu s premiérom ako záchranca tisíciek zamestnancov, v pôsobnosti rezortu práce.

Čítajte aj:

Vláda: Úľavy a príspevky pre U.S.Steel Košice nie sú štátnou podporou

Ministerstvo: Prepúšťanie nie je chybou U.S.Steel Košice

Utajené dotácie? Štát skartoval dokumenty o podpore U.S.Steelu

--

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR situáciu v U.S.Steel Košice pozorne sleduje. Inšpekcia práce pri kontrole nezistila v spoločnosti porušenie Zákonníka práce ani hromadné prepúšťanie (§ 73), ktorého sa má podľa memoranda zdržať. Pri ukončovaní pracovných pomerov postupovala spoločnosť v súlade so zákonom a platnou kolektívnou zmluvou. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter však postup U. S. Steel Košice považuje za neetický,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová.

V tej istej odpovedi si však rezort protirečí. Inšpekciou boli podľa ministerstva zistené porušenia týkajúce sa dodržiavania záväzkov vyplývajúcich z kolektívnej zmluvy. To citujeme ministerstvo, ktoré pár riadkov predtým uviedlo v odpovedi na naše otázky „Pri ukončovaní pracovných pomerov postupovala spoločnosť v súlade so zákonom a platnou kolektívnou zmluvou“.

Inšpektorát práce Košice vyhodnotil konanie spoločnosti voči odborovým zväzom za nepostačujúce a nariadil spoločnosti prijať opatrenia na odstránenie daného porušenia tak, aby sa nedostatok v budúcnosti neopakoval.

Zodpovednosť, ani chuť konať tak, aby nedošlo k poškodeniu povesti vládnych memoránd a peňaženiek daňových poplatníkov však v sebareflexii rezortu práce nedochádza. Žiadne revidovanie memoranda nie je na stole. „MPSVR SR nie je zmluvnou stranou memoranda, odporúčame vám obrátiť sa na Úrad vlády SR,“ odpovedá rezort. Úrad vlády však v duchu riadkov zo začiatku textu neodpovedá.

 

Redakcia