Dodávateľ pokladní pre EET: V Česku bude potrebné dodať zhruba 550 tisíc kusov nových pokladníc

V Česku bude potrebné realizovať zhruba 550 tisíc kusov nových registračných pokladníc. Niektoré zdroje uvádzajú až 700 tisíc kusov. Výkonný riaditeľ výrobcu pokladní pre EET - spoločnosti Elcom Štefan Cmarko pre biztweet

V Česku bude potrebné realizovať zhruba 550 tisíc kusov nových registračných pokladníc. Niektoré zdroje uvádzajú až 700 tisíc kusov. Výkonný riaditeľ výrobcu pokladní pre EET - spoločnosti Elcom Štefan Cmarko pre biztweet.

Biztweet: Prečo ste sa rozhodol prijať ponuku Elcomu a čo chcete na novej pozícii dosiahnuť?

Štefan Cmarko: Firma Elcom v súčasnosti prechádza zmenami. Po 25 rokoch sa spoločnosť začína viac koncentrovať na trhy mimo Slovenska a začína expandovať aj mimo EÚ. Táto zmena si vyžaduje robustné interné procesy a štandardy, ktoré pri rozširovaní portfólia a rozmachu do zahraničia sú nevyhnutné. Firma prechádza obmenou interných procesov, ktoré v dôsledku posilnia jej pozíciu na trhu. Mojou úlohou je správne vymedziť medze pri danom rozširovaní a focusovat na veci, ktoré prinesú do ďalších rokov pridanú hodnotu do spoločnosti a na ktoré sa bude môcť spoločnosť spoľahnúť.

Biztweet: Do vedenia Elcomu prichádzate v čase, keď realizuje kľúčové zákazky. Ktoré z nich sú podľa vás najvýznamnejšie?

Štefan Cmarko: V tomto roku sa zameriavame na český trh, kde bol na začiatku roka schválený zákon o EET (Elektronickej Evidencii Tržieb). Toto je kľúčovou úlohou pre tento rok. Paralelne sa rozširujeme a expandujeme na ďalšie trhy mimo Slovenska. Začiatkom roka to bol rakúsky trh, kde sa nám podarilo predať okolo 7000 pokladníc a v ďalších mesiacoch sa pripravujeme na nemecký trh. Ďalšie aktivity - projekty sú rozpracované aj pre ďalšie krajiny. V polovici roka prídeme na trh s novými typmi pokladníc, ktoré budú mať dizajn a funkcie podobné ako ich poznáme zo smart telefónov.

Dané pokladnice budú prepojené s cloudom takže okrem klasickej kasy, na ktorú sú všetci zvyknutí tak nové kasy budú mať funkcie, ktoré umožnia zákazníkom využívať ďalšie služby a aplikácie. Jedná sa o pokladnice na báze Androidu a koncom roka to budú kasy na báze Linuxu a Windowsu. Do sortimentu produktov pribúdajú ďalšie produkty alebo ich inovácia. Najmä v IT Solutions divízii. Bude sa jednať o výkonnejšie PC a tablety pre priemyselné podniky a nový produkt Info Kiosk. Do budúcnosti chceme zákazníkom ponúkať komplexné riešenie a to HW + SW + služby + doplnkový tovar + servis.

Biztweet: Kedy ste s výrobou pokladníc pre slovenský trh začali?

Štefan Cmarko: Rozhodnutie na vstup do Česka padlo v polovici minulého roka. Česká republika je nefiškálna krajina na rozdiel od Slovenska, ale ako každá iná má svoje špecifiká na ktoré musíte byť pripravení a pre daný trh vyvinúť jedinečný softvér, ktorý spĺňa legislatívne požiadavky tej ktorej krajiny. To isté platí pre Česko.

To že oslovíme a budeme chcieť expandovať k západným susedom bol logický a správny krok. Už v minulosti sme predávali pokladnice v Českej republike v menších množstvách takže nie sme až taký "nováčikovia" na slovenskom trhu. Naša spoločnosť je stabilná už niekoľko rokov a zákazníci sa môžu spoľahnúť na kvalitu našich produktov a náš záručný a pozáručný servis. Firma Elcom ako som spomenul prichádza s novým typom pokladní, ktoré zodpovedajú svetovým trendom a inováciám. Bude sa jednať o sériou E80 pokladní na Androidové, Linuxovej a Windows bázy. Daná pokladňa bude univerzálna čo sa týka designu ale softvér bude podľa priania zákazníka. Rovnako tak daná pokladňa bude prepojená s cloudom na ktorom sa bezpečne môžu zhromažďovať dáta s ktorými môže zákazník vytvárať reporty a výstupy o svojej prevádzkarni. Postupne pripravujeme aj ďalšie aplikácie aby boli "šité na mieru" pre každý druh prevádzky (reštaurácie, bary, obchody, kaderníctvo, ... atď).

Biztweet: Ešte pred schválením EET sa Elcom zúčastňoval konferencií organizovaných ministerstvom financií s cieľom podpory zákona. Máte širšiu spoluprácu s rezortom financií v Českej republike?

Štefan Cmarko: Naši zamestnanci sa aktívne zúčastňujú rôznych konferencií, workshopov a výstav v priebehu roka inak by sme nemali prehľad. Tak ako na Slovensku aj v Česku sme pripravili materiály, ktoré boli od nás žiadané ministerstvom financií. Samozrejme keď pôsobíte v tomto sektore niekoľko rokov a ste špecialista na trhu registračných pokladníc tak ste odborníkom na daňové fraud v maloobchode, fraud v DPH, karuselové podvody a ich prevenciu prostredníctvom automatizovaných expertných systémov.

Biztweet: Aké tržby očakávate od produktu pre EET? Aký druh podnikateľov by ich mal využívať?

Štefan Cmarko: Na český trh chceme vstúpiť v druhej polovici tohto roka a očakávame najväčšie predaja na konci roka. Český trh je rozdelený postupne do štyroch fáz implementácií EET a naše najväčšie ambície sú pre druhú vlnu - maloobchod a veľkoobchod. V Česku bude potrebné realizovať zhruba okolo 550 tisíc kusov nových registračných pokladníc. Niektoré zdroje uvádzajú až 700 tisíc kusov. Avšak v prvej fáze sa bude jednať o výmenu zhruba 40 percent a v druhej fáze ďalších 40 percent pokladníc. Na zvyšné dve fázy zostane tak dvadsať percent na nákup. Naše ambície sú samozrejme vysoké, ale na druhej strane pevne stojíme na nohách v reálnych očakávaniach. Na trh prichádzame nielen s pokladnicou, ale aj POS systémami pre väčšie prevádzky.

Biztweet: Ako nákladné budú nové dotykové pokladne?

Štefan Cmarko: Náklady na vývoj sa vyšplhali nad 5 miestnu čiastku, ale samozrejme viac neprezradím. Výnos s ktorým počítame by mal pokryť náklady na vývoj nových dotykových pokladníc a počítame aj so ziskom. Pretože konkurencia nebude mať podobné pokladnice tak si myslíme že by mohli osloviť zákazníkov či už existujúce ktoré používajú registračné pokladne a budú ich musieť vymeniť za nové tak i pre úplne nových zákazníkov.

Čítajte aj:

Pavol Múdry: Neodpovedať či utekať pred novinármi je nedôstojné

Krzysztof Jurgiel: Kríza mliečneho trhu je fakt

Sulík pre biztweet: S Kotlebom sme po voľbách komunikovali jedenkrát

--

Biztweet: Čo bude pre prevádzku pokladní podnikateľ potrebovať? Čo je výhodou vášho produktu v porovnaní s inými?

Štefan Cmarko: Podnikatelia, ktorí používajú pokladnice alebo POS systémy sa na našich www stránkach vyrobených pre slovenských klientov dozvedia akým spôsobom majú postupovať. Avšak je to štandardný postup kde oslovia našich distribútorov a tí podľa ich požiadaviek prídu na prevádzkareň a všetko potrebné vybaví. Druhý spôsob s ktorým prichádzame do Českej republiky je online predaj a to cez náš Eshop, kde koncový zákazník si objedná z našej ponuky čo všetko potrebuje a buď sa rozhodne že si nové pokladnice nainštaluje sám svojpomocne, alebo za pomoci odborníka. Naši distribútori samozrejme okrem inštalácií vykonáva aj záručný a pozáručný servis, takže sa majitelia nemusia obávať že v prípade problémov sa nemajú na koho obrátiť o radu a pomoc. Objednaný tovar cez Eshop príde priamo zákazníkovi na adresu a podľa manuálu si bude schopný pokladňu sprevádzkovať sám.

Biztweet: Aké produkty tvoria v súčasnosti gro vašich príjmov?

Štefan Cmarko: Jedná sa predovšetkým o slovenský trh z ktorého máme stabilné príjmy ale to by v súčasnosti nestačilo takže sú to predaja pokladníc v zahraničí ako Taliansko, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko a iné štáty. Ďalej sú to predaja v segmente IT Solution kde sa jedná o predaja priemyselných PC a tabletov. Tieto tri zložky tvoria gro príjmov spoločnosti.

Biztweet: Koľko máte zamestnancov a plánujete tento počet zvýšiť?

Štefan Cmarko: V súčasnosti máme okolo 127 interných zamestnancov a tento rok sme začali so systémovou integráciou, kde sme začali spolupracovať s externými softvér firmami a spolupracovníkmi. Tento trend sa bude naďalej zvyšovať takže predpokladám, že posilníme oddelenie Obchodu a Marketingu a ďalej obe oddelenia vývoja softvéru a hardvéru. Ide rádovo o dvadsať zamestnancov, takže koncom roka si viem reálne predstaviť číslo okolo 145 interných a externých okolo 20 - 30 zamestnancov.

Biztweet: Aké sú vaše ďalšie plány pre tento rok?

Štefan Cmarko: Naše hlavné plány na rok 2016 sú reorgainzace interných procesov a systémov, paralelne v termínoch prísť na trh s novými pokladnicou a ďalšími produktmi a nábor nových zamestnancov do radov Elcomákov. V dnešnom svete je dôležité, aby firma prichádzala s inováciami na pravidelnej báze, aby marketing a kampane zaujali zákazníkmi a rovnako tak, aby kvalita ponúkaných produktov a služieb prekonala očakávania. Toto je myslím to najdôležitejšie, čo pevne verím, že sa nám podarí v roku 2016.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb