ČEB predáva niekoľkomiliardové pohľadávky voči Slovakia Steel Mills

Česká exportná banka vypísala výberové konanie na postúpenie pohľadávky voči slovenskej oceliarni Slovakia Steel Mills

Česká exportná banka vypísala výberové konanie na postúpenie pohľadávky voči slovenskej oceliarni Slovakia Steel Mills.

"Verejné ponukové konanie na postúpenie pohľadávok Českej exportnej banky, a.s. voči spoločnosti SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s. bolo vyhlásené dňa 3. 3. 2016. Všetky pohľadávky sú v rámci tohto dopytového konania predávané ako jeden celok," potvrdzuje pre biztweet Česká exportná banka.

Ide už o niekoľký pokus predať pohľadávky voči slovenskej firme. V minulosti o ne deklaroval záujem finančník Pavol Krúpa, nemecká firma Max Aicher a ukrajinská skupina KVV Group. Tá vlani obvinila partnera J&T Mária Hoffmanna a veľkopodnikateľa Branislava Prieložného z manipulovania tendra a podvodu. Podozrenie firmy však vyšetrovatelia nepotvrdili.

"Vzhľadom k stabilizácii veriteľskej pozície banky nepredpokladáme, že by sa znížila hodnota pohľadávky oproti výnosom očakávaným v minulosti," konštatuje banka.

Hodnota pohľadávky je vo výške 4,6 miliardy korún. K tejto sume sa však v minulosti záujemcovia ani nepriblížili.

Čítajte aj:

Nový investor prehovoril: Jarabiny kompletne prepracujeme

Provident: Na Slovensku štát o zákonoch nediskutuje

Šétaffy: Podnikateľské prostredie v Česku je lepšie ako na Slovensku

--

"Predmetom tohto dopytového konania je výber potenciálneho kupujúceho, na ktorého budú postúpené a ktorý sa stane vlastníkom úverových a ďalších pohľadávok ČEB zo zmluvy o úvere, vrátane zaistenia týchto pohľadávok, voči spoločnosti SLOVAKIA STEEL MILLS, a.s. v konkurze. Záujemca odovzdá Poradcovi súčasne s Prihláškou dokument hodnoverne preukazujúci schopnosť uhradiť časť kúpnej ceny vo výške aspoň 20 miliónov EUR," uvádza sa vo vypísanej zákazke. Záujemcovia môžu ponuky na odkúpenie dlhov slovenskej firmy podávať do 13.4.

ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam požičala 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb