Vyšehradský kolotoč. Spoločnosť Budamar je podozrivá zo stámiliónových podvodov

Známa logistická spoločnosť Budamar Logistics má byť podľa slovenských vyšetrovateľov podozrivá z megalomanských podvodov. Nitky zločinu smerujú aj do Česka

 

Stovky miliónov českých korún vo vzduchoprázdne a úplatky na Finančnej správe. To všetko sa spája s podozreniami slovenských kriminálnych úradov ohľadom možného podvodu na daňových vratkách. Takzvaného karuselu sa mala dopustiť spoločnosť Budamar Logistics, teda pomerne veľká a známa spoločnosť zaoberajúca sa medzinárodnou prepravou hlavne v regióne strednej Európy.

"V súčasnosti prebieha rozsiahle vyšetrovanie vo vzťahu k veľkému počtu podnikateľských subjektov registrovaných na území Slovenska, aj mimo neho. K zahraničným podnikateľským subjektom je realizovaná právna pomoc v Maďarsku a Českej republike. Súbežne je vykonávaný znalecký posudok k zmapovaniu obchodnej činnosti veľkého počtu podnikateľských subjektov, ako dodávateľov aj odberateľov," hovorí pre biztweet hovorca Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky Michal Slivka.

Slováci podozrievajú Budamar Logistics, že vytvorila sieť fiktívnych odberateľských a dodávateľských firiem. Tie mali sídliť na Slovensku, v Česku a Maďarsku. Vzájomne si mali vystavovať faktúry za vymyslené dodávky tovaru. V princípe zamedzenie dvojitého zdanenia potom od štátov požadovali daňové preplatky v hodnotách desiatok miliónov eur a stoviek miliónov korún. Dohromady podľa policajného obvinenia spôsobil Budamar Logistics len Slovensku škodu vo výške viac ako dvadsať miliónov eur.

"Zo strany slovenských orgánov činných v trestnom konaní bola vyvinutá snaha o zriadenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu s Maďarskom, ale z maďarskej strany táto aktivita nebola akceptovaná. V tejto veci doteraz vyšetrovateľ nikoho neobvinil. Bližšie informácie nemožno poskytnúť, aby nedošlo k porušeniu alebo ohrozeniu záujmov uvedených v trestnom poriadku, " pokračuje Michal Slivka.

Z českej vetvy mali okrem Budamaru, ktorý má v Česku organizácie zložku v podvodnom mechanizme figurovali aj dvaja odberatelia - spoločnosti DK Centrum a Dukovla. Túto informáciu biztweetu potvrdili anonymne dva vierohodné zdroje. Ich vyšetrovaním sa zaoberala aj česká Daňová kobra a výsledky vyšetrovania aktuálne odozvdala Slovákom.

Kauza sa na Slovensku vyšetruje od roku 2014. Okrem Finančnej správy sa ňou zaoberá aj Národná kriminálna agentúra. Tá tiež zaregistrovala minuloročnú korupciu spojenú s vyšetrovaním prípadu.

Čítajte aj: 

Slováci tunelovali Rozvojový program Organizácie Spojených národov

Premiérova krátka pamäť. Podozrenia vyvolalo aj Ficovo podnikanie

Dlhy za takmer 20 miliard korún a zábudlivý Rezeš

--

"V polovici mája minulého roka (12.05.2015) vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci prečinu nepriamej korupcie, ktorej oznamovateľom boli osoby konajúce za spoločnosť BUDAMAR LOGISTICS, a.s. Následne vyšetrovateľ v júni a auguste (03.06.2015, 04.06.2015 a 12.08.2015) obvinil tri osoby z prečinu nepriamej korupcie a v novembri (20.11.2015) predložil vyšetrovací spis prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby na všetkých troch obvinených, pričom ani jeden z obvinených nebol pracovníkom spoločnosti BUDAMAR LOGISTICS, as," konštatuje Michal Slivka.

Traja pracovníci Finančnej správy sa mali opakovane stretnúť s manažéri spoločnosti Budamar Logistics a za odplatu 3 milióny eur ponúkať zmiznutie spisov potrebných pre vyšetrovanie údajného karuselu. Na nepriamu korupciu však upozornili samotní zamestnanci Budamar Logistics.

 

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb