Slováci tunelovali Rozvojový program Organizácie Spojených národov

Slovenská kancelária Rozvojového programu OSN tunelovala rozpočet určený na chod kancelárie. Hovoria o tom tajné spisy

Úspech, prestíž a zodpovednosť. Keď Slováci v roku 1999 uspeli v súťaži o kanceláriu novobudovaného Rozvojového programu OSN, hovorilo sa o posune Slovenska smerom k vyspelým západným štátom.

Ako však ukazuje dokument zverejnený Wikileaks, kancelária nebola len o prestíži a medzinárodnom kredite. Pre niektorých pracovníkov predstavovala príležitosť obohatiť sa.

Podľa prísne tajného dokumentu vyšetrovali zahraničné orgány prípady z rokov 2002 až 2005, kedy malo v bratislavskej kancelárii Rozvojového programu OSN dochádzať k zvláštnym účtovníckym praktikám.

V účtovnictve boli napríklad vyplácané mzdy fiktívnym zamestnancom, pracovníci kancelárie falšovali údaje a podpisy povoľujúcich orgánov v USA a účtovali výdaje na neuskutočnené projekty.

Podvod sa prevalil, keď americká kancelária objavila v účtovnictve platbu zhruba 10 tisíc dolárov za výdaje slovenského konzultanta na služobnej ceste v Južnej Afrike. Po prešetrení zistili Američania, že žiadna cesta do JAR neexistovala.

Čítajte aj: 

Premiérova krátka pamäť. Podozrenia vyvolalo aj Ficovo podnikanie

Dlhy za takmer 20 miliard korún a zábudlivý Rezeš

Súd poslal lobistu Dalíka na päť rokov do väzenia. V prípade figuruje aj Výboh

--

Slováci nechávali projekty preplácať príkaznými faxami do kancelárie v New Yorku. Údaje na faxových dokumentoch ale falšovali. Vyšetrovanie preukázalo aj to, že o konaní zamestnancov muselo vedieť vedenie, ktoré operácie niekoľko rokov krylo.

V závere dokumentu je aj séria doporučení ako Slovákov potrestať a ako sprísnisť systém kontroly. Zahraniční vyšetrovatelia vraj žiadali o spustenie trestného stíhania aj slovenskú políciu.

 

Celý dokument zverejnený na Wikileaks čítajte tu

 

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com