Úspechy Počiatka v stavbe diaľnic? V Dvoriankach nesúhlasia

Obec Dvorianky sa sťažuje ministerstvu dopravy. Obchvat obce nezačali stavať ani po siedmich rokoch sľubov

Obec Dvorianky sa sťažuje ministerstvu dopravy. Obchvat obce nezačali stavať ani po siedmich rokoch sľubov.

"Kľúčová slovenská diaľnica D1 sa na východe pomaly, ale isto, sceľuje. Dnes je možné prejsť bezpečne a rýchlo od Ružomberka až po Fričovce, čo je 120 kilometrov,“ hovoril pri jesennom otvorení diaľničného úseku D1 Jánovce – Jablonov minister dopravy Ján Počiatek. Má za sebou sériu otvárania úsekov diaľnic behom pár mesiacov.

Jeho optimizmus a ambíciu dokončiť diaľnicu do Košíc v roku 2019 však nezdieľajú všetci. Napríklad vo východosovenskej obci Dvorianky riešia roky problém s neprimeranou hlučnosťou a hustotou dopravy. Napriek sľubom im pod oknami chodia nákladné autá a medzinárodné prepravcovské kamióny. Nič na tom nemení ani boj miestnych občianskych aktivistov.

„Negatívne účinky z dopravy pôsobiace na obyvateľstvo ako aj životné prostredie v obci Dvorianky sa riešia už viac ako sedem rokov a to presne od 22.06.2008, kedy som prvý-krát upozornil na tento problém,“ upozorňuje v liste adresovanom ministerstvu dopravy  aktivista Ján Vitkovič.

Po tom, čo v minulosti na problémy obce upozorňoval v médiách sa veci predsalen pohli.  Útvar vedúceho hygienika vedie uznal výhrady Dvorianok a od roku 2011 vedie voči Slovenskej správe ciest správne konanie. Udelil v rámci neho už dve pokuty v celkovej výške 15 tisíc eur. 

Vitkovič v liste smerovanom na rezort dopravy reagoval na predošlú korešpondenciu, v ktorej generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií ministerstva Michal Halabica prízvukuje, že sa pripomienkami občianskych aktivistov z Dvorianok dlhodobo zaoberajú a pracuju na náprave.

„Je pravdou, že rezort dopravy sa mojimi podnetmi dlhodobo zaoberá, čoho dôkazom je teda plán na vybudovanie stavebno-technických opatrení na zníženie rýchlosti a nehodovosti v obci, plán osadenia nového technického prvku na meranie rychlosti v obci a tiež zaradenie prípravy obchvatu obce Dvorianky do investičného plánu Slovenskej správy ciest, ale tieto kroky sa realizujú oneskorene až po 5-7 rokoch,“ uvádza Ján Vítkovič.

Čítajte aj:

Brusel utiahol kohútiky eurofondov. Slováci hovoria o dočasnom probléme

Miliarda pre Slovensko. Brusel chce financovať diaľnicu medzi Bratislavou a Košicami

Slovensko má stopnuté eurofondy. Audit Bruselu ukázal chyby

--

Hlavne budovanie obchvatu obce označuje za prioritu, ktorá mala byť už dávno naplnená. Je pravdou, že napriek zaradeniu medzi hlavné plány správy ciest na budovanie obchvatu doposiaľ nevyčlenili peniaze zo štátneho rozpočtu ani eurofondov. A to napriek rekordnému financovaniu z Bruselu, ktoré dosiahlo v minulom roku stropové hodnoty.

„Obchvat sa bude realizovať vybudovaním preložky cesty 1/79 mimo intravilán obce Dvorianky. S problémom tranzitnej nákladnej dopravy sa na Slovensku potýkajú mnohé mestá a obce. Je to dôsledok rýchleho hospodárskeho rastu krajiny, s ktorým výstavba cestných komunikácií, aj vzhľadom na jej vysokú investičnú a časovú náročnosť, dlhodobo nedokázala držať krok. Vybudovanie kompletnej tranzitnej infraštruktúry a potrebných obchvatov obcí na elimináciu vplyvov nákladnej dopravy s prihliadnutím na finančné možnosti verejných rozpočtov patrí medzi priority rezortu dopravy. Komplexné riešenie však nieje reálne očakávať zo dňa na deň,“ argumentuje v liste generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií ministerstva Michal Halabica.

Aktivistom to však nestačí. V obci Dvorianky chcú rýchle a konkrétne riešenia problémov. Na vybudovanie obchvatu žiadajú urýchlené vyčlenenie peňazí. Financovanie navrhujú získať z eurofondov.

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..Získate Biztweet Standard konto na celých 12 mesiacov