Právnik Baťovcov: Slováci si takú vládu, ako je tá Ficova, nezaslúžia

K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, minister financií ani premiér nie sú. Advokát Baťovcov Tomáš Pecina

Mali by dostať Baťovci od Slovenska odškodnenie?

Slováci si takú vládu, ako je tá Ficova, nezaslúžia. K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, minister financií ani premiér po tom, čo predviedli v prípade sudca Tomíka, nie sú. Advokát Baťovcov Tomáš Pecina pre biztweet

 

Biztweet: Ako hodnotíte kroky slovenskej justície, ktorá spätne a celkom rýchlo zrušila predošlý rozsudok z roku 2013, ktorý rodine Baťovcov priznával neoprávnenosť znárodnenie majetku?

Tomáš Pecina: Zrušenie rozsudku z r. 1947 bolo úplne prirodzeným krokom po tom, čo tento rozsudok zrušil pražský mestský súd: nie je dosť dobre mysliteľné, aby jedna a tá istá osoba bola v jednom členskom štáte EÚ plne rehabilitovaná a v druhom zostávala odsúdeným zločincom. Následné zrušenie rozhodnutia senátu sudcu Pavla Tomíka Krajským súdom v Bratislave bolo popretím všetkých zásad spravodlivého procesu a vydalo svedectvo o tom, nakoľko je slovenské justície v područí vlády, na ktorej by mala byť - aspoň na papieri - nezávislá.

Ani v Českej republike nie je všetko v justícii v poriadku, ale niečo podobné, ako sa stalo na Slovensku - teda šikanovanie sudcu za jeho rozhodnutie - to je predsa len nemysliteľné. Sudcovská nezávislosť sa v našej krajine rešpektuje a žiadny politik by si takto šikanovať sudcu nedovolil. Bohužiaľ, Slovensko sa tu predstavilo skôr ako ázijská než európska krajina.

Neviem, či si to slovenské media dostatočne všimli, ale v kárnom konaní s doktorom Tomíkom vyšlo najavo, že rovnako ako on postupoval Okresný súd Bratislava I v štrnástich prípadoch z devätnástich - napriek tomu len on bol za toto administratívne pochybenie potrestaný. A najsmutnejšie na tom je, že sa rozhodnutiu podriadil a dokonca prejavil ľútosť: byť na jeho mieste, asi by som kárnemu senátu povedal skôr niečo "od pľúc".

Biztweet: Nebojíte sa, že zrušenie časti rozsudku môže spochybniť aj samotnú rehabilitáciu Jána Antonína Baťu?

Tomáš Pecina: Pražské rozhodnutie, ktoré je osem rokov právoplatné, spochybnené akýmkoľvek postupom slovenskej vlády byť nemôže; z toho obavy nemám.

Biztweet: Kedy ste podali dovolanie a ako budete postupovať v prípade neúspechu?

Tomáš Pecina: Podali sme nie dovolaní,  ale ústavnú sťažnosť, a v prípade neúspechu bude ako samozrejmý krok nasledovať sťažnosť k ESĽP do Strassbourgu.

Biztweet: Ako hodnotíte následný tvrdý trest pre sudcu, ktorý v prípade z roku 2013 rozhodol?

Tomáš Pecina: Ako škandál a veľkú hanbu slovenského štátu, že si exekutíva môže niečo také vôbec dovoliť.

--

Čítajte aj:

Šéf vesmírnej agentúry pre biztweet: Galileo je príležitosťou pre české firmy

Boris Kollár pre biztweet: Pár desiatok extrémistov zvládneme, ale tento nájazd nie

Eurokomisárka Jourová pre biztweet: Bojujeme proti radikalizácii mladých ľudí

Česká ombudsmanka pre biztweet: Je smutné, že sa tak dlho nechávame ovládať predsudkami

--

Biztweet: Ministerstvo financií slovenských republiky dalo jasne najavo, že štát odmieta rodinu Baťovcov odškodniť. Hovorili ste o probléme aj so samotným ministrom, alebo premiérom? Čo vám povedali do očí?

Tomáš Pecina: Žiadne také rokovania neprebehli, a pokiaľ nebude slovenská vláda rešpektovať zákon, je ťažko mysliteľné, že by sa niekto z rodiny Baťovcov k podobnému kroku privolil. K rokovaciemu stolu možno zasadnúť len so slušným človekom, a to, obávam sa, títo páni po tom, čo predviedli v prípade sudca Tomíka, nie sú.

Mám ku slovenskému veľmi blízky vzťah, ostatne som sám pôvodom Slovák a som hlboko presvedčený, že si Slováci takú vládu, ako je tá Ficova, nezaslúžia a to nielen z dôvodu, ako konala v prípade Baťových potomkov. Ale to je otázka politického presvedčenia a na to ste sa ma zrejme nepýtal.

 

Biztweet: Aj keď je teraz na Slovensku vláda jednej strany aj v prípade zmeny nemožno očakávať, že sa bude štát do odškodnenie hrnúť. Ako chcete tak mocného súpera prinútiť k zmierlivému kroku?

Tomáš Pecina: Slovenské štátne orgány musia rešpektovať zákon a ten je jednoznačne na našej strane: za znárodnenie náleží postihnutým osobám náhrada.

Biztweet: Stále trváte na miliarde eur? Nie je na mieste výšku prehodnotiť?

Tomáš Pecina: Čiastku bude určovať v prvom stupni ministerstvo financií, pokiaľ ide o uvádzanú sumu, vyslovil som ju kedysi len ako prvý odhad minimálne hodnoty znárodneného majetku. V skutočnosti by to malo byť viac.

 

Biztweet: Koľko vás už doterajší spor stál peňazí?

Tomáš Pecina: To neviem, pokiaľ ide o mňa, poskytujem rodine Baťovcov pomoc bezplatne, z presvedčenia, že jej nárok je oprávnený.

Biztweet: Pravnuk Jána Antonína Baťu John Nash sľuboval Slovákom investíciu v podobe vybudovania univerzity, alebo spustenia prevádzky IT firmy Visible Systems na Slovensku. Zvažuje to aj v prípade neúspechu v spore?

Tomáš Pecina: V tomto rozhodovaní bude hrať výsledok sporu úlohu, minimálne preto, že každá investícia musí byť prijímaná s vedomím, že je jej zaručená určitá bezpečnosť. A čo si myslieť o úrovni ochrany investícií v krajine, kde si vláda dovolí potrestať sudcu za to, že sa jej nepáči jeho rozhodnutie?

Biztweet: V akom stave je spor so štátom v Česku?

Tomáš Pecina: Obe súčasné spory sa riešia na súde, ale veci sa vlečú, zvlášť potom, čo zomrela predposledná žijúca dcéra J.A. Baťu Edita a čaká sa na vysporiadanie dedičstva v Brazílii. Účastníkov konania je veľa, všetko ide pomaly. Bude to otázka ešte najmenej niekoľko rokov.