Legendárny koncert na víkend: Giganti, ktorí nenaplnili vlastné sny

Nikdy nedosiahli to, o čom snívali. Napriek tomu Oasis pár rokov ovládali celú britskú scénu

Boje medzi britskými „britpopovými“ kapelami mali v 90ych rokoch často jediného víťaza. Skupina Oasis mala všetko, čo Briti potrebovali. Príbeh chudobných chlapcov, ktorí z ničoho postavili úspešnú kapelu, príchuť rebélie a hymny, ktoré sa so stoutom v ruke spievajú samé.

Napriek tomu, že pre spory medzi bratmi Gallagherovcami nikdy nedosiahli na globálny úspech a na svoj vzor The Beatles nikdy nedorástli, niekoľko rokov ovládali celú Britániu.

Dôkazom je aj koncert, ktorý sme vybrali pre tento víkend. Plný štadión v Manchesteri z roku 2005:

Bio: Skupina vznikla roku 1991 v Manchestri v Anglicku. Aj keď boli spory medzi bratmi Gallagherovcami známe, ich hudobná spolupráca bola pravým opakom. Oasis tvorili piati chalani, ktorí mali veľké sny. Spočiatku cestovali po anglickom turné v malej dodávke, a ledva si vystačili na benzín. No čoskoro si ich všimla nahrávacia spoločnosť a bola podpísaná zmluva. Prvý album skupiny Definitely Maybe, z roku 1994, získal obrovský úspech u britského, ale aj európskeho publika. Piesne ako „Cigarettes & Alcohol“, „Rock 'n' Roll Star“, „Whatever“ či „Live Forever“ sa stali obrovskými hitmi. Druhým albumom z roku 1995, (What’s The Story) Morning Glory?, získala skupina ešte väčšiu popularitu. Ale zvuk na tomto albume je omnoho menej drsnejší ako na prvom albume. Noel Gallagher, hlavný skladateľ a gitarista, začal vedome, ale isto písať hymny. Z tohto albumu pochádzajú snáď asi 3 najslávnejšie skladby Oasis a to „Wonderwall“, „Don´t Look Back In Anger“ a „Champagne Supernova“. Po vydaní tohto albumu sa skupina stala z malej klubovej skupiny skupinou štadiónového rocku. Na ich koncerty chodili 10-tisícove davy fanúšikov. Noel Gallagher na istý čas ovládol britskú rockovú scénu.

--

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Nestárnucí štýl Depeche Mode

Legendárny koncert na víkend: Placebo a hity generácie X

Legendárny koncert na víkend: Ďalšia lekcia od Pearl Jam

Legendárny koncert na víkend: Rocková biblia od Soundgarden

--

Oasis sa ale ani v tomto čase svojej najväčšej popularity nepríbližili sláve skupiny The Beatles, nikdy sa na rozdiel od nich nepresadili v USA, čo ich frustruje dodnes a Noel z neúspechu v USA obviňuje speváka Liama. Roku 1997 vyšiel album Be Here Now, ktorý sa aj z odstupom času považuje za prepadák. Roku 1998 vyšiel album The Masterplan a roku 2000 Standing On The Shoulder Of Giants. Roku 2002 vyšiel album Heathen Chemistry, ktorý obsahuje hity ako „Little By Little“, či „Stop Crying Your Heart Out“.

Skupina ešte vydala albumy Don't Believe The Truth, Stop The Clocks a Dig Out Your Soul. Pre spory s bratom Liamom koncom augusta 2009 Noel Gallagher, zakladajúci člen Oasis a hlavný skadateľ zo skupiny odišiel s vyjadrením: „so smútkom a veľkou úľavou, oznamujem, že dnes opúšťam Oasis. Nech si ľudia píšu, čo len chcú, ja jednoducho nemôžem s Liamom pracovať ani o deň dlhšie“. Po jeho odchode sa rozhodli ostávajúci členovia skupinu rozpustiť. V roku 2010 (už po rozpade) vydalo vydavateľstvo Oasis album Time Flies... 1994-2009 – zbierku singlov. (wikipedia.org)