Prezident Liberlandu pre biztweet: Financie sme preniesli z Čiech do Hong Kongu

Žiť v štáte, kde sa volia politici zneužívajúci ich postavenie, nie je normálne. Mieni v rozhovore pre biztweet.cz prezident Liberlandu Vít Jedlička

"V Česku si ľudia volia politika, ktorý si za 50 miliónov z európskych dotácií stavia ranč. A nikto to nevidí. Ľudia platia neúnosne veľké dane, rozčuľujú sa v krčme nad korupciou a vôbec nevidia ako sú štátne peniaze zneužívané legálnym spôsobom," kritizuje pomery v Českej republike prezident Liberlandu a člen strany Svobodní Vít Jedlička.

Naráža na Andreja Babiša, ministra financií a oligarchu s nezvyklou mocou. Ako je možné, že je v Česku stále tak populárny, nedokáže Jedlička pochopiť. Aj preto prišiel so zaujímavou rebéliou - založil vlastný štát Liberland. Ako už médiá informovali, na území medzi Srbskom a Chorvátskom založil vlastné teritórium. "Bola to krajina nikoho alebo terra nulius. Jednoducho sme tam prišli a zapichli do zeme vlajku, "spomína Vít Jedlička.

Základným princípom Liberlandu je šírenie slobody. Vzťah štát - občan je v prípade projektu člena strany Slobodných oveľa dobrovolnejší. "Občania napríklad platia dane len na báze dobrovoľnosti. Oni si teda vyberú, či a ktorú časť funkcie štátu chcú podporiť, " hovorí pre biztweet Jedlička.

Štát podľa ústavy Liberlandu zaručuje hlavné práva a slobody. Jeho mottom je "Žiť a nechať žiť". Ústava vraj značným spôsobom obmedzuje moc politikov tak, aby nemohli príliš zasahovať do slobôd liberlandského ľudu.

--

Čítajte aj:

Zbyněk Stanjura pre biztweet: Babiš svoj politický vplyv využíva k výhodám pre svoje podniky

Ľubomír Galko pre biztweet.eu: Obchod s Českou zbrojovkou je nevýhodný

Ľuboš Blaha: Veľmi mi prekáža rastúca rusofóbia

Richard Sulík pre biztweet.eu: Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície

Sulík: Na pomoc pre Babišove Duslo sa poskladá 40477 malých firiem

--

 

Z ekonomického hľadiska chce byť Liberland hlavne lákadlom pre firmy, ktoré nechcú platiť neprimerane vysoké dane v iných krajinách. Jedlička na tom nič zlé nevidí. "Nevytvárame nič nové. Daňové raje aj dnes využíva množstvo firiem. Financie Liberlandu sme tiež preniesli z Čiech do Hong Kongu. Problém dneška nie je, že bohaté firmy neplatia dane, ale to, že veľakrát dostávajú podstatne viac prostredníctvom dotácií, než platia na daniach. Nechápem prečo sa ľudia nebúri, keď vidí všetky tie golfové ihriská a hotely postavené z európskych dotácií. Pritom to sú peniaze, ktoré sme z veľkej časti z našich daní museli odviesť do EÚ, "usudzuje Jedlička.

Otázkou však zostáva, ako chce štát s dobrovoľnými daňami garantovať napríklad bezpečnosť. Budú ju vraj mať na starosti šerifovia - občania Liberlandu, ktorí budú volení. Otázkou teda môže byť, ako na krajinu s nejasnými kompetenciami nahliadajú napríklad kriminálne skupiny.

 

Celý rozhovor čítajte na biztweet.cz