RCC Alexeja Beljajeva nemusí vrátiť dotáciu. Ani napriek krachu

Skrachovaná RCC z Prakoviec zatiaľ nevrátila 10 miliónov, ktoré na podnik s niekoľkomesačnou výrobou dostala.

Firma Railway Casted Components, podnikateľa ruského pôvodu Alexeja Beljejava zatiaľ nemusí vrátiť štátnu dotáciu vo výške takmer 10 miliónov eur, ktorú dostala na projekt výroby železničných vagónov vo východoslovenských Prakovciach.

Ani napriek tomu, že firma už po pár mesiacoch nevyplatila zamestnancov a skrachovala si tak zatiaľ ponecháva štátnu pomoc, z ktorej veľa neminula.

„Ministerstvo hospodárstva SR zatiaľ nezačalo konanie o zrušení rozhodnutia o poskytnutí investičnej pomoci, na základe ktorého by spoločnosť Railway Casted Components a.s. ako prijímateľ investičnej pomoci bola povinná vrátiť čerpanú investičnú pomoc,“ stroho konštatuje pri otázke biztweet.eu hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

--

Čítajte viac:

Fico zase pomohol ruskému kamarátovi. Beljajev ale ľudí poslal na dlažbu

Michal Lazar: Spolumajiteľ Tatravagónky, Ficov priateľ a podľa Wikileaks tunelár z podsvetia

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

DMK v Dubnici končí konkurzom. Majitelia namietajú súdne rozhodnutia

Poórov projekt otvoria v auguste. Stáť bude 30 miliónov eur

Váhostav ide vyrábať zisky. Oživuje Jarabiny a výrobu v normálnom režime

Penta pokračuje v rozširovaní Bratislavy. Žiada povolenie pre Bory Home

HB Reavis dokončuje autobusovú stanicu. Požiadala o posledné povolenia

--

 

Railway Casted Components dostala daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

Tieto peniaze spustili výrobu železničných vozňov hlavne pre ruský trh. Zákazka, ktorú majiteľ továrne vybavil však prišla v čase, kedy začal sankčný boj medzi EU a Ruskom. V tom istom čase navyše krachoval aj ďalší podobný projekt – Dubnický metalurgický kombinát. Ani to slovenskú vládu od podpory podniku neodradilo.

Firma už po desiatich mesiacoch prevádzky skrachovala. Najprv prestala vyplácať mzdy zamestnancov, potom ich aj prepustila. Nie je tajomstvom, že Alexej Beljajev podporuje vládnu stranu SMER – SD. Peniaze zrejme presmeruje na iný projekt jeho spoločnosti Tatravagónka, ktorú ovláda s Michalom Lazarom.

 

 

 

Fotozdroj: mhsr, rccomponents.sk