Richard Sulík pre biztweet.eu: Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík chce vytvoriť vládu. Pokojne aj s Matovičom, či KDH

Myslíte, že bude SaS členom nasledujúcej vládnej koalície?

Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík chce vytvoriť vládu. Pokojne aj s Matovičom, či KDH. V exkluzívnom rozhovore pre biztweet.eu hovorí aj o chybách strany SaS, či o tom, ako europoslanci nevedia rozlúsknuť grécke problémy. 

Redakcia: Na vašom blogu sa venujete hlavne kritike Grécka. Vaše názory sú známe – Grexit by bol podľa vás najlepším riešením súčasnej krízy. Nie je však na podobné návrhy neskoro?

Richard Sulík: Rozhodne nie je neskoro, ale určite by celková škoda bola výrazne nižšia, keby Grécko opustilo eurozónu hneď ako sa dostalo prvý krát do platobnej neschopnosti – tak ako som to vtedy navrhoval.

Redakcia: Na „grécku kartu“ je hrať jednoduché, ťažšie je vymyslieť nástroj, ktorý by neohrozil budúcnosť eurozóny.

Richard Sulík: Toto nie je hra na grécku kartu, toto je tvrdá ekonomická realita a zákonitosť. Eurozónu ohrozuje najviac to, že hlavní aktéri nedodržujú svoje vlastné pravidlá, napríklad článok 125 európskej ústavy.

Redakcia: Podobné názory ohľadom Grécka má, podľa toho čo viem, väčšina europarlamentu. Prečo si myslíte, že je trpezlivosť EÚ napriek tomu tak dominujúca?

Richard Sulík: Názor, že Grécko má opustiť eurozónu rozhodne nemá väčšina europarlamentu. Bohužiaľ.

 

Redakcia: Myslíte, že môže „grécka aféra“ skončiť tak, aby ostali obe strany spokojné a škody sa nestali fatálnymi?

Richard Sulík: Otázka je, čo je fatálne. Každopádne, čím neskôr Grécko opustí eurozónu, tým budú škody väčšie.

Redakcia: Na domácej scéne vám mnohí vyčítajú, že ste hodili „flintu do žita“. Dovolili ste odchody významných členov SaS a ako najvýraznejšia osobnosť strany ste odišiel do Bruselu. Nemyslíte si, že to stranu oslabilo?

Richard Sulík: Politológovia zrejme posúdia lepšie, čo stranu oslabilo. No v každom prípade sme teraz jeden silný a dobre zohraný tím, a preto sa na najbližšie voľby vyslovene teším.

--

Čítajte tiež: 

Sulík: Na pomoc pre Babišove Duslo sa poskladá 40477 malých firiem

Andrej Kiska pre Biztweet.eu: Nie som si vedomý žiadnej chyby

Kiska je rocková hviezda a Fico prepadák. Sociálne siete žijú vlastným životom

Zbrojárska horúčka začala. Kto z nej vyťaží?

Vo vzduchu cítiť deväťdesiate. Mečiar hlavy neopustil

-- 

Redakcia: Kde podľa vás SaS spravila chybu? Pred pár rokmi bola strana novou krvou v žilách pravice, teraz ju berú len za súčasť nekonečného pravicového zlepenca trojpercentných strán.

Richard Sulík: Spravili sme mnoho začiatočníckych chýb, avšak poučili sme sa. Som presvedčený, že ak nám voliči dajú opäť dôveru, určite ich nesklameme.

Redakcia: Aké sú vaše ambície pre prichádzajúce voľby. Stačí vám boj o parlament, alebo si trúfate i naviac?

Richard Sulík: Som presvedčený, že SaS v parlamente bude, táto otázka preto pre mňa nie je podstatná. Našim cieľom je stať sa súčasťou pravicovej vládnej koalície, aby sme mohli realizovať ekonomické reformy.

Redakcia: Myslíte, že si SMER – SD vo voľbách vybojuje ďalší vládny mandát?

Richard Sulík: Myslím, že nie. Myslím si, že ľudia majú Roberta Fica a jeho zlodejskej družiny plné zuby.

Redakcia: Aké sú cesty k porážke vládnej strany?

Richard Sulík: Už teraz sa pripravujeme na voľby, čoskoro predstavíme kvalitný program ekonomických reforiem. Som presvedčený, že SaS k vytvoreniu pravicovej vlády prispeje slušným dielom.

Redakcia: Vaši členovia často vystupujú s predstaviteľmi Novy, dokonca aj KDH, či Matovičom. Viete si predstaviť spoluprácu aj s takto myšlienkovo odlišnými stranami?

Richard Sulík: V ekonomickej oblasti rozhodne áno.

Redakcia: Ak by skutočne došlo k výmene vládnej garnitúry a stal by ste sa členom kabinetu. Čo by boli prvé tri veci, na ktoré by ste sa zamerali ?

Richard Sulík: Mám jasnú predstavu o akú pozíciu by som sa uchádzal a aj aké by boli moje prvé kroky. No považujem za predčasné o tom hovoriť.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr,wikimedia