Váhostav ide vyrábať zisky. Oživuje Jarabiny a výrobu v normálnom režime

Stavebná spoločnosť Váhostav obnovuje výrobu. Chce dosiahnuť zisk. Aj vďaka lukratívnemu projektu.

„Spoločnosť VÁHOSTAV – SK, a. s., je stále súčasťou projektu Jarabiny Invest,“ potvrdzuje pre biztweet.ez zistenie, že firma plánuje oživenie veľkého bratislavského developerského projektu hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Váhostav dokončí obytný súbor Jarabiny na bratislavských Mlynských nivách. Na výstavbu 381 bytov už stavebný gigant dostal povolenie EIA. „V prípade projektu Jarabiny sa rieši prípravná dokumentácia pre stavebné povolenie. Spoločnosť zverejnila tendrovú dokumentáciu na ocenenie stavby a zároveň boli oslovené najväčšie stavebné spoločnosti, aby predložili ponuku pre túto stavbu,“ pokračuje Tomáš Halán.

Dokončenie projektu Jarabiny má firme napomáhať k naplneniu reštrukturalizačného plánu. „Spoločnosť VÁHOSTAV – SK, a. s., bude uhrádzať splátky jednotlivým veriteľom podľa schváleného reštrukturalizačného plánu. Váhostav si na tento rok pripravil reálny výrobný plán, ktorého výsledkom má byť kladný hospodársky výsledok za celú firmu. V zmysle prijatého reštrukturalizačného plánu budú tieto zdroje použité na úhradu záväzkov z reštrukturalizácie,“ konštatuje hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Okresný súd v Bratislave potvrdil schválenie reštrukturalizácie firmy aj napriek predošlému pochybeniu reštrukturalizačnej správkyne. "Správkyňa zaradila Martina Buňáka medzi veriteľov, ktorí v ozdravení dostanú viac, než im podľa zákona patrí. Buňák je pritom bývalý člen predstavenstva, " upozornil Peter Kunder z Aliancie Fair Play.

--

Čítajte viac:

Váhostav dostal zelenú. Počas reštrukturalizácie dokončí lukratívny projekt Jarabiny

Krach slovenského stavebníctva je hanbou ľudí ako sú Široký s Hodorovským

Dlhy ich dobehli. Širokého Váhostav je definitívne v konkurze

Šírokého Váhostav odolal pokusu o likvidáciu. Firma je však v problémoch

Penta pokračuje v rozširovaní Bratislavy. Žiada povolenie pre Bory Home

Rozebíraní na šrouby. ČEB je s postupem zpeněžení majetku železáren SSM spokojena

HB Reavis dokončuje autobusovú stanicu. Požiadala o posledné povolenia

Slovákov grécky výpredaj nezaujíma. Vzájomný obchod je na nule

V centre Michaloviec postavia obchodné centrum za osem miliónov

--

Reštrukturalizačná správkyňa Váhostav Petra Gabrišová vzbudzuje od začiatku otázky. Má len 25 rokov a stavebný gigant je jej prvým prípadom, v ktorom dohliada na ozdravenie podniku. Podľa mnohých slovenských médií je navyše prepojená s majiteľmi Váhostavu.

Prípad firmy je ostro sledovaný aj kvôli tomu, že slovenská vláda zmenila kvôli ozdraveniu zadlženého Váhostavu zákon o reštrukturalizácii. Na enormný tlak verejnosti odpovedal kabinet premiéra Roberta Fica novelou, ktorá v rámci reštrukturalizácie prikazuje dlžníkovi vyplatiť najmenej 40 percent pohľadávok veriteľov. Absolútnym precedensom je ponuka slovenskej vlády k odkúpeniu pohľadávok veriteľov Váhostav za 50 percent reálnej hodnoty.