V Šali dostane prácu minimálne 1300 ľudí. Od Francúzov a Babiša

Na rekonštrukciu Dusla Šaľa budú dodávatelia potrebovať aj domácich. O dva roky naberie francúzska firma Technip a Duslo samotné 1300 zamestnancov.

Ako biztweet.eu informoval, dánska firma Haldor Topsoe vo februári podpísala zmluvy so spoločnosťami Technip a Duslo Šaľa. Na Slovensko dodá technológie pre novú výrobu amoniaku. Nejde len o modernizáciu doterajšej produkcie, ale Agrofert v Šali postaví aj celkom nový závod.

Rozsiahly projekt si vyžaduje aj rozsiahlu pracovnú silu. Francúzsky realizátor Technip bude v roku 2017 potrebovať stovky slovenských zamestnancov. "Na straně dodavatele (Technip) bude v hlavní fázi realizace v r. 2017 pracovat na výstavbě nové výrobní jednotky čpavku cca 1000 až 1200 lidí a na straně Dusla, tzv. offside práce, desítky až stovky lidí,“ konštatuje hovorca skupiny Agrofert, pod ktorú Duslo Šaľa patrí Karel Hanzelka.

 

 

V rámci projektu bude Haldor Topsoe dodávať licencie, zariadenia a poskytovať inžinierske služby. Spoločnosť Technip zas bude stavbu priamo realizovať. Nový závod by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2018. Nová amoniakova výroba bude navrhnutá na základe najnovšej technológie Haldor Topsoe Exchange reformátor (HTER). Tá má zaistiť efektivitu a znížiť spotrebu zemného plynu.

 

Čítajte tiež: Košičania spravili prvý krok k výstavbe nového štadióna. Mesto podalo projekt na schválenie

 

"Projekt na Slovensku je unikátny, pretože predstavuje prvý úplne nový závod na výrobu čpavku, ktorý má byť postavený v Európe v posledných desaťročiach," uviedol Per Bakkerud, viceprezident skupiny Topsoe.

 

 

Európska komisia začiatkom roka schválila plán Slovenska poskytnúť spoločnosti Duslo pomoc vo výške 58 miliónov eur. Duslo, ktoré vyrába dusík, priemyselné hnojivá a ďalšie chemické produkty, je súčasťou českého konglomerátu Agrofert ministra financií Andreja Babiša.

Najbohatší muž Česka aj Slovenska tak dostane najvyššiu dotáciu v histórii Slovenskej republiky. Napriek tomu, že krok kritizovala konkurencia aj opoziční poslanci, či europoslanci.

 

 

 

 

Čítajte viac:

Košičania spravili prvý krok k výstavbe nového štadióna. Mesto podalo projekt na schválenie

Váhostav dostal zelenú. Počas reštrukturalizácie dokončí lukratívny projekt Jarabiny

Daniel Křetinský má ztrát Sparty dost. Na Letné postaví obchodní centrum

Fotbalová Slavia je před uzavřením obchodu. Koupí ji Kazach

Penta vstoupila do medií a zatlačila na reality. Její čistý zisk však klesl

Bageterie Boulevard plánuje slovenskú expanziu. Odborníci jej neveria

Krátce po vymanění z insolvence prodává Krajňákova a Kamarásova CTY Group pozemky za miliardu

Kamarás a Krajňák idú v Prahe stavať megaprojekt. Sú pritom v konkurze

Zbrojovka za ktorou stojí Ivan Weiss je kvôli Francúzom ohrozená